Fondatorul Bismobil Kitchen, escrocheria cu mobilă, cu sediul în Păcurari-Iaşi, arestat la Chişinău. Milioane de euro lipsă

luni, 23 ianuarie 2023, 15:26
5 MIN

Vestea că Mihail Şaran, fondatorul Bismobil Kitchen, a fost arestat preventiv, la Chişinău, i-a panicat pe clienţii din Republica Moldova ai companiei. La sediul Bismobil au găsit însă uşi închise, iar la telefon nu le mai răspundea nimeni. 

Potrivit unui comunicat al Poliţiei din Republica Moldova, Şaran “a pus în aplicare o schemă prin care îşi însuşea banii clienţilor, fără ca să le livreze mobila comandată de aceştia. Potrivit datelor din dosarul penal, escrocheria pusă la cale de către fondator a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari”. De aceea, pe numele lui a fost emis mandatul de arestare provizorie.

Fondatorul grupului de firme Bismobil Kitchen, Mihail Şaran, împotriva căruia au fost depuse sute de plângeri în România şi în Republica Moldova, a fost oprit pe Aeroportul din Chişinău de către autorităţile moldovene.

După reţinerea sa de către ofiţerii Direcţiei Generale Urmărire Penală şi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii, în comun cu procurorii, pe numele lui Mihail Şaran a fost eliberat un mandat de arestare provizorie, pentru 20 de zile, “deşi procurorii solicitaseră 30 de zile, în scopul asigurării caracterului obiectiv al investigaţiilor. Prin urmare, hotărârea judecătorească a fost contestată de procuratura specializată la Curtea de Apel Chişinău”.

Procurorii de la Chişinău au toate motivele să ceară o perioadă mai îndelungată pentru cercetări. În acest moment, nimeni nu poate aprecia care au fost pierderile totale pe care le-au cauzat clienţilor lor Mihail Şaran şi administratorul societăţilor sale, Andriana Braşoveanu.

Pentru că cei doi deschideau firme şi filiale pe bandă rulantă şi aveau ca obiectiv, aşa cum scrie pe siteul oficial din Republica Moldova al Bismobil Kitchen: „Pentru a aduce bucătăria mult visată în casele a cât mai multor familii, am setat un plan ambiţios: să deschidem peste 1000 de showroom-uri în toată Europa, până în 2030”.

CITESTE SI: Uluitoare înşelăciune naţională cu mobilă. Epicentrul escrocheriei, în cartierul ieşean Păcurari. Plouă cu plângeri din toate direcţiile

În timp ce Şaran şi Braşoveanu deschideau firmă după firmă, iar clienţii nemulţumiţi se înmulţeau, paginile de internet ale companiei afişau fotografii bine realizate, cu bucătării moderne, şi periodic ofereau reduceri. În acelaşi timp, pe paginile de socializare erau păstrate doar comentariile pozitive, iar fiecare evaluare negativă a paginilor companiei pe Google era urmată de un val de aprecieri de cinci stele, date de clienţi mulţumiţi, majoritatea cu nume basarabene.

Pagina companiei din Republica Moldova e încă activă, arătoasă şi suspect de plină de review-uri de cinci stele. Ba chiar promite şi un voucher de 300 de euro la achiziţia unei bucătării. Însă pagina web a Bismobil Kitchen România nu se mai afişează. Iar pe Facebook, administratorii paginii nu permit, din decembrie, afişarea de comentarii.

Iar la postările anterioare, sunt din nou, doar comentarii pozitive. Pe Instagram însă administratorii Bismobil par să fi uitat să îi blocheze pe clienţii nemulţumiţi.

Aşa încât, o postare din 27 decembrie, prin care anunţau că prioritizează comenzile în lucru, nu a scăpat netaxată de câţiva urmăritori nemulţumiţi care leu-au transmis: „Hoţilor”, “Îmi vreau banii înapoi”, “Le-aţi prioritizat, până le-aţi abandonat! Hoţi la drumul mare!”, “Am fost şi eu la ei să îmi prezinte oferta, da singura lor grijă era să încaseze avansul”. Avansul cerut de firmele lui Şaran era de 70%, iar valoarea medie a unei bucătării era de peste 6000 de euro. Însă mobila nu mai ajunge la clienţi. Cel puţin, nu în ultima vreme.

La jumătatea lunii decembrie, printr-un filmuleţ postat pe pagina de Facebook a Bismobil Kitchen, fondatorul întregii afaceri, Mihail Şaran, explica faptul că produc în jur de 200 de bucătării lunar, dar războiul şi scumpirile au făcut ca afacerea să nu mai meargă ca înainte şi să prioritizează comenzile. Însă numărul clienţilor care îi reclamau la autorităţi creştea de la o zi la alta.

Aşa că şi-au închis filialele, şi acum şi afacerea din Republica Moldova, şi nu au mai comunicat cu nimeni. “Le-am dat două amenzi. Bineînţeles, nu le-au plătit şi nu le vor mai plăti niciodată. Nici nu sunt la sediu. Pe Andriana Braşoveanu am văzut-o o singură dată, în decembrie. După aceea nu a mai fost de găsit”, a declarant Constantin Onofrei, directorul OPC Iaşi.

Peste o sută de plângeri au ajuns la OPC Iaşi, începând de anul trecut, toate la adresa firmelor din grupul Bismobil Kitchen, de la clienţi care se plângeau să nu li s-a onorat comanda sau că nu au cu cine comunica.

Bismobil exista în Republica Moldova încă din 2012, dar în 2020, în pandemie, când românii începeau să-şi cheltuiască banii de concedii pe mobilă sau pe amenajarea locuinţelor, afacerea lui Şaran a trecut Prutul şi s-a oprit la Iaşi. În următorul an, Bismobil Kitchen devenea asociat în câteva zeci de firme, toate cu sediul social la aceeaşi adresă ca şi Bismobil Kitchen, toate administrate de Andriana Braşoveanu şi toate având acelaşi obiect de activitate, comerţul cu mobilă.

În cele mai multe cazuri, Bismobil Kitchen avea 50% din firmă şi un alt partener, tot cu nume cu influenţe slave, deţinea restul de acţiuni. Iar în 2022 Şaran şi Braşoveanu au mai înfiinţat câteva firme.

În total, în România, Andriana Braşoveanu e administrator în 42 de firme, din care 40 se ocupă de comerţul cu mobilă şi au sediul în cartierul păcurari din Iaşi. (firmele deschise în 2022 au fost înregistrate pe o altă adresă, dar tot din Păcurari). Iar în Republica Moldova, Braşoveanu mai administrează încă 16 firme, multe dintre ele tot cu acelaşi obiect de activitate ca şi în România.

Despre Andriana Braşoveanu, anchetatorii, nici cei români, nici cei din Republica Moldova, nu au comunicat încă nimic. Nici despre numărul total al păgubiţilor nu se poate vorbi încă, pentru că aceştia continuă să apară. Anchetatorilor le revine sarcina de a afla dacă Bismobil Kitchen a fost de la început gândită ca o escrocherie, sau dacă Şaran şi Braşoveanu au fost doar nişte administratori de business foarte nepricepuţi.

 

Comentarii