FOTBAL – Distracţie cu o trupă modestă după un start ratat. Iaşul a revenit pe primul loc!

miercuri, 26 aprilie 2023, 01:50
5 MIN
 FOTBAL – Distracţie cu o trupă modestă după un start ratat. Iaşul a revenit pe primul loc!

Dinamo Bucureşti – Politehnica Iaşi 1-3 (1-1), în etapa a V-a a play-off-ului Ligii a II-a de fotbal

 

Dinamo: Oncescu – Moura, Giafer, Bena, Amzăr – Larrucea, N. Roşu – Bani (’86 Florescu), V. Borcea (’58 Al. Pop), Ghezali (’86 Al. Irimia) -Ţîră (’25 I. Roşu). Antrenor: Ovidiu Burcă.

Poli: Brînză – Martac, Plămadă (’46 Tincu), Katanec, Ştefanovici – Itu (’54 Mogoş), Marchioni, Roman – Hlistei (’79 R. Ion), Harrison, A. Dumitru (’46 Musi). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Giafer (’32), N. Roşu (’53), Larrucea (’72) – Plămadă (’29), Musi (’64), Mogoş (’72), Marchioni (’77).

Arbitri: Florin Andrei; Raul Ghiciulescu, George Duţă.

1-0, min. 22: Plămadă a pierdut un duel aerian cu Borcea, mingea a ajuns la Ghezali, care a scăpat singur pe stânga după ce l-a depăşit pe Marchioni,, iar dinamovistul a înscris din colţul careului de 6 metri, la colţul lung, cu un şut pe sus;

1-1, min. 42: Roman a centrat de pe stânga, Harrison a reluat cu capul, mingea, deviată de Bena, a intrat în plasă;

1-2, min. 57: Roman, dintr-o lovitură liberă din lateral stânga, cu un şut-centrare;

1-3, min. 68: Roman, cu un şut de la 22 metri, poziţie centrală.

Poli a avut aseară un excelent prilej de a şterge impresia proastă lăsată în play-off-ul eşalonului doi, unde nu mai câştigase de trei runde. Mare favorită la promovare, formaţia antrenată de un fost jucător dinamovist, Leo Grozavu, care a îmbrăcat de 105 ori tricoul lui Dinamo în şase ani, s-a confruntat cu, foarte probabil, cea mai slabă garnitură a „câinilor” din istoria clubului. Totul este şi consecinţa capitolului financiar. Cu transferurile blocate şi acum, gazdele, care au trăit şi în acest sezon de pe o zi pe alta, nu au reuşit să mai atragă niciun jucător mai de Doamne-ajută, în timp ce Iaşi, clubul cu cea mai mare susţinere financiară din România de la autorităţile locale, câte 2 milioane de euro în ultimii doi ani, a aspirat mulţi fotbalişti de primă ligă, cărora le-a oferit salarii şi condiţii peste eşalonul de elită. De altfel, diferenţele mari dintre cele două adversare erau reflectate şi de clasament, Politehnica având înaintea duelului de pe Arcul de Triumf opt puncte avans faţă de o trupă cu moralul serios zdruncinat după eşecul suferit etapa trecută pe terenul lui Steaua.

Startul a fost conform aşteptărilor, Poli încercând să-şi onoreze blazonul. Cu un presing avansat, oaspeţii au jucat în primul sfert de oră mai mult în jumătatea gazdelor, având iniţiativa. O iniţiativă stearpă însă, fără niciun şut serios, nu mai vorbim de ocazii. Mai mult, defensiva lui Grozavu a fost iarăşi franjuri, astfel că Dinamo, după ce a luat pulsul, a scăpat de două ori singur cu portarul: în minutul 19, când Brînză a salvat miraculos în faţa lui Ţîră, şi în minutul 22, când Ghezali a deschis scorul. Deşi dinamoviştii şi-au arătat din plin limitele şi apoi, mai ales că au rămas şi fără unicul atacant, Ţîră, Poli a reuşit abia pe finalul primului act să trimită primul şut pe poartă, prin Harrison, care a egalat, cu şansă.

Profitând de paloarea gazdelor, Iaşi a dominat şi startul actului secund, autoritar chiar. Roman a fost cel care a profitat din plin, mijlocaşul semnând o dublă, în minutele 57 şi 68. Ajunşi în Groapa Marianelor, dinamoviştii, huiduiţi şi de proprii fani, nu au fost în stare să mişte deloc statistica şuturilor şi cornerelor până în minutul 89, astfel că Poli s-a impus lejer, aşa cum erau aşteptările, şi a urcat pe primul loc.

Prunea şi Andrei Cristea în tribune

  • Înaintea meciului s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului portar dinamovist Victor Nunweiller. Victor era al cincilea dintre cei şapte fraţi Nunweiller, cinci dintre ei jucând la Dinamo. Supranumele dinamoviştilor, „câinii roşii” vine de la  Lică şi Nelu Nunweiller, fundaşi aprigi şi „roşii”, mai ales după efort.
  • Terenul, foarte bun, a fost alunecos, în Bucureşti plouând serios ieri. Astfel, mulţi jucători au alunecat, mai ales în start, Roman schimbându-şi ghetele în minutul 14. Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Ailenei, Fr. Cristea, Finica, Kouadio, Istratie.
  • În afară de Telcean şi Vaşvari, care fuseseră anunţaţi accidentaţi de mai mult timp, în Bucureşti nu a mers nici Vojtus, lăsat acasă, din motive medicale, confirmate după ultimul antrenament din Iaşi dinaintea meciului, derulat luni. Apoi, Jankov, care a devenit inapt înainte de partidă, din cauza unei indigestii, a rămas în tribună, alături de Lică.
  • Gazdele nu au contat pe două piese de bază, Patriche (suspendat) şi Iglesias (accidentat).
  • În tribune au fost prezente multe nume mari ale fotbalului românesc, între care şi două dintre cele care au scris istorie şi la Dinamo, şi în Copou, Florin Prunea şi Andrei Cristea. Prunea a stat alături de alte glorii dinamoviste, între care Orac, Augustin, Andone, Lupescu, la meci fiind şi Marica
  • Poli, încurajată aseară de circa 20 de fani, a stat şi după meci în Bucureşti şi se va întoarce acasă astăzi, cu autocarul.
  • După terminarea turului play-off-ului Ligii a II-a de fotbal, clasamentul arată astfel: 1. Poli (49); 2. Steaua (47); 3. Oţelul Galaţi (45); 4. Dinamo (38); 5. Gloria Buzău (37); 6. Unirea Dej (34). În etapa viitoare a primei grupe valorice a eşalonului doi au loc partidele: Dej – Steaua (sâmbătă, ora 12:00), Buzău – Dinamo (luni, ora 17:30), Poli – Oţelul (marţi, ora 17:30).

Declaraţiile tehnicienilor

Ovidiu Burcă: „Două reprize total diferite. Am controlat prima repriză, am avut entuziasm, curaj, am găsit soluţii să sărim peste presingul lor. A doua a fost confuză. S-a simţit că avem o echipă tânără, care s-a pierdut după ce a luat gol pe finalul primei reprize. S-a simţit şi că ne-au lipsit unii jucători, iar Ţîră s-a accidentat. Trebuie să învăţăm din ce s-a întâmplat azi, să luptăm în continuare, să avem curaj, să batem la Buzău, promovarea directă nu e jucată încă”.

Leo Grozavu: „A fost un meci frumos, spectaculos, o partidă de luptă, cu răsturnare de scor. Până când am egalat am avut multe momente de amorţeală, de lipsă de inspiraţie. Ne-am trezit după 0-1, am intrat un pic în băieţi la pauză. Le-am zis că e atmosferă frumoasă, gazon perfect, nu trebuie să jucăm cu teamă. Au avut o reacţie pozitivă după ce au fost blocaţi şi am câştigat. Trebuie acum să câştigăm şi cu Oţelul, mai ales că suntem datori acasă, unde am făcut două egaluri”.

Comentarii