FOTO Am fost aseară la Vama Siret. Ucrainienii care intră la noi țintesc țările din Vest

vineri, 25 februarie 2022, 03:00
5 MIN
 FOTO  Am fost aseară  la Vama Siret. Ucrainienii care intră la noi  țintesc țările din Vest

Ucrainenii care fug de război nu se opresc în România decât pentru o noapte

„Nu bătea vântul nici înainte, dar cum e acum n-am văzut niciodată”. Vameşul poartă masca doar deasupra gurii şi ridică din nas în direcţia posturilor de intrare în ţară. Sunt trei benzi cu maşini care sunt ocupate integral, iar în spatele lor, în şir indian, vin cei care traversează vama pe jos. „Şase kilometri am stat”, strigă Claudiu, cărând după el două trollere mari, de cel puţin 20-25 de kilograme. Se opreşte la 50 de metri de graniţă, epuizat. A venit în urmă cu două zile în Ucraina, alături de soţia lui, care e din Cernăuţi, să îşi viziteze socrii. Urmau să plece împreună spre Europa: Claudiu în Germania, la muncă, socrii în Italia, la muncă şi adăpost de posibilele represalii ruseşti. Doar că bombele i-au trezit din somn dimineaţă şi pe unii, şi pe alţii. Claudiu s-a temut ca graniţele dinspre Polonia să nu rămână închise, aşa că a venit direct în România, urmând să meargă mai apoi spre Hamburg.

Părinţii au ieşit prin Polonia. „Am o afacere în Hamburg, mergem acolo. Ne-au trezit dimineaţă bombele, şi oamenii au început pur şi simplu să fugă. Uite şi tu ce e aici în vamă, e coadă de 7 kilometri în spatele meu. Trebuia să stăm o săptămână la Cernăuţi, dar îmi trebuie aşa ceva?”, se întreabă bărbatul, în timp ce începe să tragă iar de trollere.

Taximetrie de război cu tarif triplu pentru străini

În spatele său curg familii peste familii de ucraineni, români sau turişti de diferite naţionalităţi. E uşor să-i identifici pe ucraineni. Sunt fie bărbaţi singuri, care fug pentru a nu fi recrutaţi în armată, fie mame cu 2-3 copii, dezorientate şi derutate după trecerea frontierei. Deşi nu sunt refugiaţi propriu-zis, toţi au paşaport şi pot ieşi din ţară, foarte mulţi dintre cei care au trecut ieri frontiera nu ştiu unde să se ducă. O familie de doi bătrâni, de aproape 70 de ani, întrebau oamenii care mai rupeau o boabă de ucraineană la ce hotel ar putea să meargă şi care-i prima localitate apropiată. Un grup de două femei, mamă şi bunică, alături de trei copii mici, stau la marginea drumul în aşteptarea unei maşini care să îi ducă mai departe în drumul lor. De altfel, la aproape 3-4 sute de metri de la trecerea frontierei în România sunt peste 100 de maşini parcate la marginea drumului. Majoritatea sunt cei care îşi aşteaptă prietenii sau membrii familiei să treacă graniţa.

Citește și: Principalele adăposturi antiaeriene din Iași: în ce stare sunt și cum pot fi folosite

Alţii însă au descoperit deja o nouă afacere: fac curse către Suceava şi Botoşani, în maşini de lux chiar, cerând sume ca taximetriştii de la aeroport: tarif triplu pentru străini.

Alexandru fuge în Paris, via România

Există două benzinării şi un restaurant cu parcare pentru tiruri în drum spre frontieră, şi toate sunt pline de maşini cu numere de Ucraina. Un microbuz deja se întoarce spre frontieră, pregătindu-se să mai culeagă un rând de pasageri din preajma Cernăuţiului şi să dea o raită până la frontieră. Şoferul, care vorbeşte româna, se aude înjurând peste motoarele turate din parcate: „a doua oară nu mai trec, nu mai stau patru ore la graniţă, îi las acolo şi să vină pe jos”. Există însă o dominantă a tuturor celor care fug din calea războiului: chiar dacă majoritatea nu ştiu încotro să o apuce, aproape nimeni nu vrea să rămână prea mult în România. Alexandru vine din Kiev, are cam 25-26 de ani, lucrează în domeniul IT şi s-a pornit chiar cu o zi înainte de atacul ruşilor, simţind că atmosfera în oraş s-a degradat prea tare. Era în tren când a trecut prin dreptul unui aeroport apropiat de Cernăuţi care fusese bombardat în zorii zilei de Rusia. Aşa că s-a decis să îşi sune un prieten din România, să îi facă rost de o maşină, şi a găsit o cazare în apropierea Sucevei pe Booking.

„Nimeni nu va câştiga ceva din invazia asta, aşa că fugim până când o să ne putem întoarce în Ucraina. Nu ştiu exact cum se cheamă oraşul, arăta bine pe net când am rezervat, merg să stau acolo o perioadă, şi după aceea mă duc în Europa, poate chiar la Paris”, povesteşte Alexandru. Părinţii săi sunt de lângă Odessa, dar nu vor să fugă. Au o curte cu găini şi alte animale cărora nu are cine să le dea de mâncare, aşa că vor sta acolo. „Mi-au spus că la ei nu ajunge războiul, au luat-o pe bunica la ei şi aşteaptă.” 

Citește și: VIDEO/FOTO Convoaie de refugiați ucraineni intră în România. Lumea le sare rapid în ajutor

Citește și: VIDEO/FOTO Informații la moment despre războiul din Ucraina

Citește și: Solidaritate: mai mulţi ieşeni îşi pun la dispoziţie casele pentru ucraineni

Citește și: Ce spun istoricii ieșeni despre declarațiile lui Putin referitoare la motivele invaziei

Comentarii