FOTO Cel mai mare și mai spectaculos baraj de anrocamente din Europa se află în zona Rucăr, la 93 de kilometri de Brașov. Șeful de proiect a murit la recepția lucrării, înghițit de ape

miercuri, 25 octombrie 2023, 12:39
2 MIN
 FOTO Cel mai mare și mai spectaculos baraj de anrocamente din Europa se află în zona Rucăr, la 93 de kilometri de Brașov. Șeful de proiect a murit la recepția lucrării, înghițit de ape

Pecineagu este cel mai mare baraj de anrocamente (îngrămădire de bolovani, de piatră, de beton etc., care formează platforme de întărire, diguri etc) din Europa și în primele 10 din lume.

Barajul Pecineagu este situat pe cursul superior al râului Dâmbovița, într-o depresiune dintre munții Piatra Craiului și munții Iezer-Păpușa. Despre acesta se spune că este unul din cele mai bine gândite proiecte în ceea ce privește evacuarea apei, cât mai repede și cât mai sigur. Acesta s-a format prin acumularea apei între doi versanți muntoși, după construirea barajului cu același nume. Acumularea se află o altitudine de 1.117 metri și are o capacitate de 63 de milioane metri cubi de apă, dar poate înmagazina până la 69 de milioane de metri cubi.

Barajul finalizat acum 40 de ani şi aflat în exploatarea Administrației Naționale Apele Române, are nu mai puțin de 107 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 267 metri. Şeful de proiect, inginerul Sandu Condeescu a murit imediat după finalizarea lucrărilor, chiar înainte ca monumentala construcţie să fie pusă în funcţiune. În timpul lucrărilor de recepţie a barajului, inginerul Sandu Condeescu se afla în disipatorul de energie a golirii de fund a barajului. A murit accidental, sub jetul produs la deschiderea vanelor golirii de fund.

La baraj se poate ajunge mergând pe DN73 din Brașov spre Câmpulung Muscel, până în comuna Podul Dâmboviței. De acolo trebuie să mergeți 25 de kilometri cu mașina pe un drum pietruit ce traversează și idilicul sat Sătic, unul din cele mai frumoase din zonă. 

Sursa: bizbrasov

Comentarii