FOTO: Cum va arăta Tramvaiul Ateneului care va circula în curând prin Iași

miercuri, 28 august 2019, 10:10
1 MIN
 FOTO: Cum va arăta Tramvaiul Ateneului care va circula în curând prin Iași

Tramvaiul Ateneului este cel de-al paisprezecelea mijloc de transport personalizat tematic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, inițiat de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, în parteneriat cu Compania de Transport Public Iasi, National Paints România – Fabrica de Vopsele și Facultatea de Arte Vizuale si Design din Iasi, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Tramvaiul Ateneului readuce în prim-plan istoria de un secol a Ateneului din Iași, precum și importanța acestei instituții pentru cultura ieșeană, atât prin personalizarea grafică exterioară a vagonului, cât și prin „Doza de cultură”, galerie alcătuită din 40 de planșe informative.

Compoziția grafică este construită în jurul scenei, aceasta fiind dispusă central, în mod stilizat, în zona de articulație a tramvaiului. Compoziția cuprinde spre extremitățile laterale siluete umane înșiruite, ce fac trimitere la publicul spectator din sală. Amploarea arhitecturală a sălii de spectacol este sugerată de succesiunea de linii verticale ce delimitează compoziția spre ambele capete ale tramvaiului.

Cromatica, preponderent bleumarin, asigură un contrast puternic elementelor vizuale ce alcătuiesc compoziția, culoarea bleumarin creând atmosfera specifică din sala de spectacol / cinema a Ateneului din Iași. De asemenea, culoarea bleumarin face trimitere la cromatica specifică identității vizuale a Ateneului, o culoare ce inspiră spriritualitate, serenitate. Cromatica variată a siluetelor umane sugerează diversitatea publicului spectator, diversitatea fiind și una dintre componentele cheie ale spectacolelor Ateneului. Tapițeria scaunelor va fi personalizată cu sigla Ateneului Național din Iași.

Comentarii