FOTO Lacul cu pâlnie din România, un loc unic în lume. Fascinant loc!

miercuri, 17 ianuarie 2024, 10:57
1 MIN
 FOTO Lacul cu pâlnie din România, un loc unic în lume. Fascinant loc!

 Într-o zonă superbă, din Apuseni, am găsit acest lac unic în lume, prin deversorul în formă de pâlnie. Lacul și Barajul Vida te impresionează indiferent de anotimp, pentru că apa își schimbă mereu culoarea: primăvara este de un verde intens, iar vara de culoarea smaraldului. Toamna apa capătă reflexii turcoaz, în timp ce iarna apa devine albăstruie.

 

Unde? Luncasprie, comuna Dobrești, județul Bihor, la 60 de km de Oradea, la 133 km de Cluj, la 533 km de București, la 550 km de Iași, la 192 de km de Timișoara.

Locul este și un rai al pasionaților de fotografie. De sus, barajul în formă de pâlnie îți dă senzația că formează o cascadă. De asemenea, reflexia apei și a copacilor creează un efect special. Lacul Vida se întinde pe o suprafață de 6 hectare și are o lungime de 2 kilometri. Barajul de la Luncasprie a fost construit în anul 1967, pentru a asigura cantitatea necesară de apă pentru a spăla minereul de bauxită extras din Munții Pădurea Craiului.
Pâlnia de pe lacul din Luncasprie are rolul de a prelua surplusul de apă şi de a-l duce în aval, cu ajutorul unor conducte foarte mari.

Mai mult, pe calatorinbascheti

Comentarii