FOTO: O maşină care a aparţinut Prinţesei Margareta a Marii Britanii a trecut pe la RAR Iaşi

marți, 09 mai 2023, 16:17
2 MIN
 FOTO: O maşină care a aparţinut Prinţesei Margareta a Marii Britanii a trecut pe la RAR Iaşi

O maşină care a aparţinut Casei Regale a Marii Britanii, respectiv Prinţesei Margareta, a trecut astăzi pe la RAR Iaşi.

„Princess Limousine” este o bijuterie pe patru roţi fabricată din 1956 până în 1968 de fabrica Vanden Plas în colaborare cu Rolls Royce, într-un număr de aproximativ 200 de exemplare. Primele maşini au fost comandate de Casa Regală şi au fost folosite pentru delegaţii de stat, nunţi şi deschiderea Parlamentului.

Ulterior, aceste maşini s-au produs numai la comandă, ele fiind achiziţionate de oamenii de afaceri de succes din Marea Britanie, Europa şi Statele Unite. Şi Bob Dylan deţine în colecţie o astfel de maşină, de culoare neagră. De asemenea, trupa Beatles a deţinut un Princess negru şi a fost folosit ca limuzină personală în primul lor turneu în UK.

Forma maşinii a fost inspirată după Rolls Royce Wraith model Hooper Empress şi a fost echipată cu un motor cu 6 cilindri, cu capacitate cilindrică de 4 litri, 121 de cai putere, totul sub o caroserie de aluminiu realizată manual. Compartimentul pasagerilor era separat de cel al şoferului, iar pe bancheta mică din mijlocul habitaclului stăteau în trecut gărzile de corp ale oficialilor transportaţi în maşină.

Alte date tehnice ale bijuteriei pe patru roţi care a trecut astăzi prin mâinile angajaţilor RAR Iaşi:

  • Clasa: Large Saloon/Limousine, 7 locuri
  • Suspensie faţă: independenta cu arcuri elicoidale
  • Suspensie spate: punte rigidă şi arcuri cu foi
  • Lungime: 5461 mm
  • Lăţime: 1842
  • Greutate: 2121 kg
  • Consum: 13 mile/gallon

Maşina a aparţinut Prinţesei Margareta, sora Reginei Elisabeta şi încă poartă urmele regale: catarg pentru arborarea pavilionului şi locul unde se expunea blazonul Casei regale. A fost achiziţionată de la The Royal Mews (Royal Mews este o ramură importantă a „ Lord Chamberlain's Office” şi asigură transportul rutier al Reginei şi membrilor Familiei Regale atât cu trăsura trasă de cai, cât şi cu maşini cu motor). “Poate părea incredibilă istoria acestei maşini, dar proprietarul ei ne-a povestit că automobilul este cel în care se afla prinţesa Anne, fiica reginei Elisabeta a II-a, în momentul unei tentative de răpire, care a avut loc în anul 1974”, scrie Registrul Auto Român pe Facebook.

Comentarii