De Business

Punem punctul pe știi

FOTO: Un nou Kaufland, cu totul diferit, la marginea Iașului. Consilierii ieşeni votează luni aprobarea Complexului

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 FOTO: Un nou Kaufland, cu totul diferit, la marginea Iașului. Consilierii ieşeni votează luni aprobarea Complexului

Kaufland va începe lucrările la noul supermarket din CUG în cursul acestui an. Proiectul a fost iniţiat încă de la finalul anului 2020, iar, luni, va ajunge la votul final în Consiliul Local (CL). După aprobarea de către consilierii locali, Kaufland va putea să obţină autorizaţia de construire. 

Faţă de alte supermarket-uri ale retailerului din oraş, cel din CUG va avea unele particularităţi, atât în ceea ce priveşte accesul, cât şi modul de amplasare a funcţionalităţilor. Kaufland a investit deja câteva milioane de euro pentru achiziţia mai multor suprafeţe de teren care, însumat, ajung la peste 17.200 mp. Intermediarul afacerii a fost firma Engeko (fosta Fene Grup), companie controlată de fostul ministru liberal Relu Fenechiu.

Sens giratoriu pe şos. Nicolina, la 200 m de Vamă

Amplasamentul se află la circa 50 m de şos. Nicolina, iar pe această şosea va fi amenajată o intersecţie cu sens giratoriu astfel încât accesul spre supermarket să poată fi făcut de pe un drum betonat aflat pe latura nordică a terenului. În prezent, drumul betonat are o lăţime de 10 m, dar Kaufland va supralărgi artera la 14 m, prin cedarea către domeniul public a unei suprafeţe de 400 mp, urmând a fi amenajate câte două benzi de sens.

Cititi si: Un nou supermarket Kaufland, în CUG. Calea acestuia, deschisă de Relu Fenechiu

Sensul giratoriu va fi la circa 200 m de punctul vamal, iar o astfel de soluţie apare chiar într-un studiu de trafic al Primăriei, idee care a fost preluată de investitor. Centrul comercial va ocupa 60% din suprafaţa totală a terenului şi va fi amenajat într-un mod neobişnuit faţă de celelalte supermarket-uri. O diferenţă de nivel determină ca noul Kaufland să fie amplasat în demisol, iar locurile de parcare să fie amenajate pe acoperiş. Astfel, la demisol va fi centrul comercial, la parter (nivel parţial) va fi accesul, iar la etaj (tot nivel parţial) vor fi spaţii comerciale de închiriat.

Cititi si: Unde va fi depozitul logistic regional al reţelei Kaufland la Iasi. Două supermarketuri în plan

„Centrul comercial (supermarket) propus va avea cea mai mare parte a spaţiului construit la demisol (10.100 mp), pe terasa demisolului se va amenaja parcarea, la parter va fi accesul (500 mp), iar la etaj vor fi spaţii pentru închiriat (1.500 mp). Pentru spaţiul verde amenajat se propune amplasarea a 73 de copaci (un arbore la 4 locuri de parcare) la o distanţă între trunchiuri de 5 metri”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care va fi supus dezbaterii plenului CL. Inclusiv ideea de a amplasa copaci în incinta amplasamentului este o noutate faţă de alte magazine similare din oraş. În ceea ce priveşte parcarea, în proiect sunt prevăzute 224 de locuri.

Kaufland mai are în pregătire alte trei proiecte

Lanţul de retail a iniţiat, în ultimii doi ani, mai multe proiecte la Iaşi. În prezent, Kaufland are magazine în Tătăraşi (inaugurat anul trecut), Păcurari, Tudor Vladimirescu, Nicolina şi în zona Podului de Piatră. În ianuarie 2023, plenul CL a a dat undă verde unui nou magazin în Galata (pe un teren delimitat de şos. Iaşi – Voineşti şi Aleea Strugurilor), proiect care este în faza de obţinere a autorizaţiei de construire. Tot pe raza muncipiului, Kaufland are în plan construirea unui parc de retail pe str. Bucium (la fosta Moldomobila), în apropiere de Carrefour Felicia.

Proiectul, aflat la faza întocmirii planului urbanistic, presupune galerii comerciale, amenajare acces auto şi pietonal, parcare, amplasare mijloace publicitare şi gospodărire de ape. „Ne dorim să revitalizăm acest spaţiu, să reintegrăm zona în circuitul urban actual, în colaborare cu autorităţile locale. Iaşul este un oraş în care merită să investim, pe de o parte pentru că există potenţial de dezvoltare şi pe de altă parte pentru că ieşenii ne-au arătat tot timpul încredere şi deschidere, ceea ce ne bucură foarte mult”, a declarat Valer Hancaş, Director Comunicare şi Corporate Affairs la Kaufland România, citat într-un comunicat al companiei, imediat după achiziţia proprietăţii care a aparţinut Moldomobila.

Cititi si: Vot în CL: un nou „cartier” în Iaşi cu numeroase blocuri turn, de 16 etaje, lângă altele cu 18 şi 28 etaje. Cum va fi afectat traficul?

Potrivit unor surse, Kaufland a achiziţionat terenul de la fosta Moldomobila la o valoare ce a depăşit pragul de 10 milioane euro, fiind vorba despre o suprafaţă de 6,4 hectare. În acelaşi timp, în Miroslava (zona Metro), Kaufland a cumpărat 40 hectare şi este de aşteptat ca, anul acesta, să înceapă lucrările la cel de-al treilea depozit logistic al lanţului de retail din ţară. Proiectul este în fază avansată, fiind deja aprobat de către Primăria Miroslava. 

Comentarii