FOTO Zece sate din județ, lăsate fără apă. Jijia veche a fost secată pentru a face loc unei pensiuni

vineri, 15 iulie 2022, 08:10
2 MIN
 FOTO Zece sate din județ, lăsate fără apă. Jijia veche a fost secată pentru a face loc unei pensiuni

Un om de afaceri din Iași a lăsat, în plină secetă, sute de familii din comunele Victoria și Golăiești fără apă pentru animale și grădini. Pe cursul Jijiei vechi, pe o distanță de 500 de metri, Marian Crețu, proprietarul unei pensiuni, a secat cursul apei pentru a-l curăța și pentru a amenaja un debarcader, scrie reporteris

„A blocat tuburile de alimentare cu căcălău de oaie și pământ. De vreo două luni jumătate. Le-am desfundat eu. Au murit două tone de pește, pe unii i-a îngropat, alții au putrezit”, a acuzat Andrei Feraru, unul dintre sătenii revoltați.Funcționari români: „Nu e apă de la Dumnezeu!”

Imaginile arată dezastrul ecologic. În interiorul comunei, pe vechiul curs al Jijiei, există o porțiune de jumătate de kilometru fără niciun strop de apă, în dreptul pensiunii lui Crețu.

CITEȘTE ȘI: De ce a dispărut Jijia din județul Iași. Nu, nu e seceta de vină

Omul de afaceri a dat-o la întors: „Am văzut că e secetă, că a scăzut cursul, și am curățat-o din banii mei. 30.000 lei am cheltuit”, a spus acesta.

N-a putut explica paradoxul: în amonte și în aval de porțiunea pe care a curățat-o, albia are apă. Iar inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad, veniți luni în control, îmbrățișaseră fără rezerve varianta patronului Crețu. „Nu e apă de la Dumnezeu”, a fost refrenul patronului și al angajaților de la stat. Al doilea subiect: Crețu deversează apele uzate de la pensiune în Jijia. E legal, poluează?„Balta îmi strica afacerea”
Pe aproape un hectar, în centrul comunei Victoria, omul de afaceri Marian Crețu (cunoscut în Iași pentru restaurantele Indiana și Moara de Foc) a amenajat, de mai mulți ani, o pensiune. Cu terenuri sportive, terase, restaurant, locuri de cazare, saună și piscine.

Luni la prânz, la una dintre mese, erau Gheorghe Zaharia, viceprimarul comunei, și doi inspectori de la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad. Funcționarii de la Iași fuseseră alertați de mai mulți localnici, care au anunțat și REPORTER DE IAȘI, că Marian Crețu a scos toată apa din Jijia veche în dreptul proprietății sale.
„E de la secetă, eu doar am curățat-o. Pentru că altfel ar fi fost mirosuri urâte și țânțari. Or asta îmi strică afacerea. Am făcut un bine pe banii mei”, a afirmat Crețu.

Textul integral, pe  reporteris

Comentarii