De Business

Punem punctul pe știi

Francezii de la Lectra mai plătesc în 2024 o tranşă pentru achiziţia companiei ieşene Gemini. Tranzacţia finală: cel puţin 13 milioane de euro

miercuri, 10 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Francezii de la Lectra mai plătesc în 2024 o tranşă pentru achiziţia companiei ieşene Gemini. Tranzacţia finală: cel puţin 13 milioane de euro

Grupul francez Lectra urmează să mai cumpere anul acesta o parte din acţiunile companiei ieşene de software Gemini CAD Systems, fondată în 2004 la Iaşi de Traian Luca, care a vândut în 2021 pachetul majoritar de acţiuni (60%) companiei franceze de tehnologie pentru suma de 7,6 mil. euro.

Atunci, grupul francez anunţa semnarea unui acord de achiziţie a întregului capital şi drepturi de vot ale companiei locale Gemini, care urmează să se realizeze în două etape, în septembrie 2024 şi septembrie 2026. Valoarea totală a tranzacţiei este estimată între 13 şi 20 mil. euro, în funcţie de performanţa financiară a Gemini, potrivit Lectra. În raportul financiar Lectra pe primele nouă luni din anul 2023, consultat de „Ziarul de Iaşi”, se menţionează faptul că „datoria pentru a recunoaşte angajamentul de cumpărare de acţiuni minoritare este înregistrată pentru o sumă totală de 7 mil. euro (clasificate ca datorii imobilizate)”. Lectra este listată la Euronext, cel mai mare grup bursier din Europa şi unul dintre cele mai mari din lume.

Gemini CAD Systems a trecut din nou pe profit în anul 2022, ultimele date disponibile la Ministerul Finanţelor Publice, după o pierdere de 1,1 mil. lei în 2021, dar la afaceri mai mici cu aproape 15% comparativ cu anul 2021. Cifra de afaceri a fost de circa 9,6 mil. lei în 2022, faţă de 11,2 mil. lei în 2021, compania înregistrând un profit net de 1,3 mil. lei în 2022.

Dacă suma finală pe care francezii de la Lectra o vor plăti depinde de atingerea unor obiective de creştere a veniturilor Gemini în aceşti ani, se pare că activitatea grupului francez a fost afectată serios din cauza climatului economic incert din ultima perioadă. În cel mai recent raport financiar, grupul notează că incertitudinea care a caracterizat primele nouă luni ale anului 2023 a determinat multe companii să fie precaute, iar în aceste circumstanţe, comenzile pentru licenţe software perpetue, echipamente şi software-ul însoţitor şi serviciile care nu sunt recurente au scăzut cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

Veniturile grupului Lectra ajunseseră la 358,3 mil. euro în al treilea trimestru din 2023, în scădere cu 7% faţă de primele nouă luni din 2022. Profitul brut a fost de 249,6 mil. euro, în scădere cu 2% faţă de 2022, se mai menţionează în raport, cifre mai mici puse de companie pe seama mediului de afaceri care a rămas foarte degradat în al treilea trimestru, cu recesiune în unele ţări, costuri ridicate ale energiei şi rate ale dobânzilor ridicate. „Cu mulţi clienţi care se confruntă, de asemenea, cu o cerere mai scăzută pentru produsele lor, deciziile de investiţii au continuat să fie amânate”, punctează Lectra în raportul financiar.

Gemini CAD Systems Iaşi produce soluţii software pentru firmele din industria modei, iar Lectra proiectează, produce şi comercializează soluţii tehnologice integrate, software, echipamente automate de tăiere, date şi servicii asociate. Serviciile includ întreţinere tehnică, suport, instruire şi consultanţă. Grupul vinde, de asemenea, consumabile şi piese pentru echipamente automate de tăiere, conform informaţiilor din raportul financiar. Clienţii Lectra sunt, în cea mai mare parte, companii de modă şi mărci de îmbrăcăminte, producători şi comercianţi cu amănuntul, producători şi subcontractanţi de echipamente auto şi producători de mobilă.

Comenzile Lectra pentru licenţe software perpetue (10,2 mil. euro), echipamente şi software însoţitor (82,5 mil. euro) şi pentru formare şi consultanţă (11,0 mil. euro) au scăzut cu 21%, 32%, respectiv cu 8% în T3 2023, se menţionează în raport.

Din punct de vedere geografic, comenzile pentru licenţe software perpetue, echipamente şi software însoţitor şi serviciile care nu sunt recurente au scăzut cu 37% în America, 28% în Europa, 25% în Asia-Pacific şi 16% în restul lumii (inclusiv Africa de Nord, Africa de Sud, Turcia şi Orientul Mijlociu). Comenzile au scăzut cu 26% pe piaţa modei şi cu 25% pe pieţele de automobile şi mobilă.

Nivelul scăzut al comenzilor pentru sisteme noi în trimestrul al doilea a avut un impact negativ asupra veniturilor din trimestrul al treilea 2023, care s-au ridicat la 118,7 mil. euro şi au scăzut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, se mai arată în raport.  Grupul Lectra are aproape 2.550 de angajaţi în întreaga lume. La Iaşi, Gemini a declarat un număr mediu de 71 de angajaţi în anul 2022. 

Cititi si: Gemini CAD Systems revine pe profit, după pierderi în 2021. Ieşeanul Traian Luca ţinteşte finalizarea unei tranzacţii de până la 20 milioane de euro

Comentarii