Gabriel Budescu i-a luat locul ieşeanului Cătălin Urtoi în fruntea CNIR

luni, 25 martie 2024, 18:51
2 MIN
 Gabriel Budescu i-a luat locul ieşeanului Cătălin Urtoi în fruntea CNIR

Gabriel Budescu (FOTO STANGA) este, de luni, 25 martie, directorul general al Companiei Naţionale pentru Investiţii Rutiere. Până acum conducerea CNIR a fost asigurată de Cătălin Urtoi (FOTO DREAPTA), cu statut de interimar. Vineri, acestuia i-a expirat mandatul care a durat 11 luni, timp în care noua structură a fost pusă pe roţi. Mai rămâne ca noul director – licenţiat în Căi ferate, drumuri şi poduri şi, până acum, director general adjunct tehnic al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – să reuşească să obţină bugetul pe anul în curs, în baza căruia să finalizeze angajările de personal începute de Urtoi.

Concursul pentru desemnarea conducerii executive a CNIR s-a derulat pe parcursul a mai mult de jumătate de an, ultima probă – binecunoscutul interviu – fiind susţinută în decembrie. A mai fost nevoie aşadar de peste trei luni ca să fie desemnat câştigătorul.

Menirea noii companii (în fapt, o structură veche de aproape 10 ani, dar ignorată de guvernele PSD şi PNL până când cele două partide s-au coalizat) este să preia de la CNAIR şi să asigure realizarea proiectelor autostrăzilor. Cătălin Urtoi propusese A8, A7, A3 (Autostrada Transilvaniei) şi A1 (din care mai sunt în lucru părţi din tronsoanele Piteşti-Sibiu şi Lugoj-Deva) pentru finalizarea lor până în 2030. Va fi interesant de văzut dacă, sub noul director, CNIR va reuşi să preia aceste proiecte şi în ce ordine vor fi ele construite.

Legat de aceasta tema, Catalin Urtoi a avut urmatoarea reactie: „După patru luni de bâlbâieli, astăzi s-a finalizat în CA CNIR numirea Directorului General. 
Nu am ce să  comentez, adică ma supun majorității, care a votat astfel:
1. Gabriel Budescu  – 5 voturi 
2. Cătălin Urtoi  – 3 voturi 
3. Mircea Pop – 1 vot
Îl felicit pe noul Director General CNIR, care va avea un mandat de trei ani de zile. 
Din poziția de membru în Consiliul de Administrație CNIR pentru încă trei ani, îmi voi aduce contribuția la dezvoltarea acestei companii și la acel Proiect de Țară, din care face parte și Autostrada Unirii-A8. 
În acest moment foarte important este să finalizăm proiectul de buget pe 2024, în care este obligatoriu să avem minim un proiect, pentru a fi aprobat.
Eu voi solicita în prima ședință de CA ca acest proiect să fie secțiunea montană Miercurea Nirajului-Leghin de pe A8 (159 km) și voi cere prin vot sprijinul CA-ului.”

Comentarii