De Business

Punem punctul pe știi

Gaze naturale lichefiate sunt din plin, dar în Europa lipsesc terminalele de depozitare

miercuri, 03 august 2022, 09:27
1 MIN
 Gaze naturale lichefiate sunt din plin, dar în Europa lipsesc terminalele de depozitare

Multe din ţările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziţia de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor ruseşti, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către Moscova. SUA şi-a depăşit deja de peste două ori angajamentele iniţiale, pentru a susţine UE în faţa ameninţării ruseşti. Marele furnizor Qatar se pregăteşte pentru mari livrări, dar problema e alta: infrastructura terminalelor LNG este departe de a face faţă nevoilor.

Ţările UE (14, din 27) au 28 de terminale LNG în porturile eueopene, dintre care 10 sunt în curs de extindere a capacităţii. Pe llângă cele 28, alte 10 terminale sunt în construcţie. Există şi planul achiziţiei şi instalării de terminale plutitoare, dar capacitatea tot nu ar putea înlocui gazele ruseşti suficient de repede.

Capacitatea nominală actuală a terminalelor de gaze naturale lichefiate (LNG) ale UE este de puţin peste 169 miliarde de metri cubi.

Anul trecut UE a importat 98 de miliarde de metri cubi (mc) de LNG, în condiţiile unor livrări ruseşti de 153 miliarde mc. Dacă Rusia va opri livrările, terminalele UE nu vor putea primi nici jumătate din acestea, potrivit calculelor Economist Intelligence.

Până în iunie 2022, SUA deja a exportat în Europa 39 de miliarde mc, adică de peste 2,6 ori mai mult decât promisese preşedintele american Joe Biden şi de peste 3 ori mai mult decât în tot anul 2021. Şi livrările americane continuă.

Cititi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii