Generalul Vasile Roman face militărie cu IT-iştii din Iaşi într-o tabără pitită în munţii Ardealului

sâmbătă, 11 martie 2023, 02:50
6 MIN
 Generalul Vasile Roman face militărie cu IT-iştii din Iaşi într-o tabără pitită în munţii Ardealului

În timp ce dezvoltatorii imobiliari din Iaşi ţintesc piaţa IT-iştilor, de unde speră să îşi atragă cât mai mulţi clienţi pentru apartamentele nou construite, militarii rezervişti din Asociaţia Militarilor Rezervişti pentru Dezvoltare Antreprenorială şi Comunitară şi-au propus să-i înveţe pe angajaţii firmelor de IT şi Outsourcing să-şi construiască singuri colibele. Iar ca să-i ajute să supravieţuiască în afara birourilor, departe de telefoane şi laptopuri, un general în rezervă a pregătit pentru IT-işti un program de instruire într-o tabără militară de munte.

În timpul unui bootcamp de cinci zile, într-o tabără militară, cu acces restricţionat la telefoane, cu deşteptarea la ora 6 dimineaţa şi culcarea la ora 22:00, specialiştii în computere şi programe informatice vor învăţa să taie lemne, să gătească mâncare de cazarmă, să construiască o echipă şi să înveţe să-şi asume în mod clar un rol în echipă.

 „Dacă ne uităm la ce îşi doresc şefii companiilor sau managerii din IT, dezirabile sunt trei calităţi pentru angajaţi: să fie oameni de echipă, să fie pozitivi şi să fie în măsură să lucreze inter-departamental sau inter-disciplinar. Avem capacitatea să îi ducem pe fiecare dintre participanţii la bootcamp în zona în care le lipseşte o anumită aptitudine, şi s-o construim. În plus, am ţinut cont de faptul că oamenii nu mai vor să li se predea teorie, dar vor să experimenteze. Iar bootcampul este forma prin care oamenii pot experimenta”, a explicat preşedintele COMARM, generalul în rezervă Vasile Roman (FOTO JOS), fost comandant al Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt” Iaşi.

Demarat iniţial ca o idee de a le oferi IT-iştilor şansa de a se relaxa în mod activ, realitatea din ultimul an le-a demonstrat organizatorilor că îi pot învăţa pe participanţii la bootcampul propus de COMARM cum să acţioneze şi să supravieţuiască până la sosirea salvatorilor, în cazul unui dezastru.

“E o nevoie acum care a apărut fără voia noastră. Când ne gândim la război, la Ucraina, cum ar fi să ne imaginăm că deodată ar trebui să ne părăsim confortul şi să ne îndreptăm către necunoscut ca să supravieţuim? Sau ne uităm la Turcia, poate fi un cutremur, şi dintr-o dată nu mai am unde să dorm, unde să mă încălzesc. Dincolo de chestiile legate de echipe în formare, de aptitudini şi lucrul în echipă, mai sunt şi nişte abilităţi pe care participanţii la bootcamp le vor dobândi. Noi sperăm să le folosească doar în scop recreativ, dar la nivel psihologic se vor simţi mai confortabil când vor şti că pot să supravieţuiască, folosind ce au în jur”, a explicat Bogdan Trandafir, care este membru COMARM şi e, în acelaşi timp, şi unul dintre organizatorii bootcampului.

Definiţia clasică a cuvântului “bootcamp” descrie o tabără de instrucţie cu un program bazat pe pregătirea fizică de tip militar. General cu experienţă pe frontul de luptă din Afganistan, Vasile Roman a dezvăluit pentru PIN Magazin cum şi-a propus să-i ajute pe “recruţii” din IT:

„Noi lucrăm ca în armată. În armată ai: competenţă, aptitudine, abilitate şi atitudine. Militarul bun are atitudine bună. Şi atunci am zis aşa: noi putem lucra pe cerinţele care vedem că sunt necesare oamenilor din IT. De exemplu, poate nu are abilitatea de a tăia cu toporul – asta cere experienţă. Îl vom învăţa noi. Nu are abilitatea de a face un foc. Nu are abilitatea de a găti ceva. O să avem noi grijă să-l învăţăm. Poate nu are încredere în el. Sau e arogant – acolo e o problemă de atitudine. (…) Toată perioada asta ar trebui să-i facă pe participanţii să înţeleagă ce rol îşi pot asuma, la ce se pricep, astfel încât să fie de folos echipei. Dar şi pe partea cealaltă, să-şi poată răspunde la întrebarea: Iar la final să poată să spună . Iar angajatorul care şi-a trimis oamenii în bootcamp să sesizeze o schimbare, să vadă, de exemplu, că un introvertit comunică mai bine în echipă, un arogant este deja mult mai implicat”.

Cu acces în facilităţi militare de munte (la început în zona Ardealului), rezerviştii COMARM spun că au pregătit pentru bootcampul IT-iştilor un program bazat în proporţie de 20% pe teorie şi 80% pe practică. “Nu ne gândim să mergem acolo să facem cursuri de comunicare, empatie sau întrajutorare. Dacă la teorie pornim de la strategie şi mergem către execuţie, la execuţie vom merge de la foarte simplu, la complex. Cu alte cuvinte, participantul, în prima zi îşi va face o strategie pentru ceea ce urmează, iar în ultima zi va trebui să facă dovada că a îndeplinit o sarcină, individual sau în echipă. De exemplu, dacă tu ai venit luni un începător care nu a tăiat niciodată cu fierăstrăul, joi seara trebuie să faci dovada că ai creat cu echipa un adăpost în care să poţi dormi, să nu te plouă, să nu te ningă. Vei şti să faci un foc care te ţine toată noaptea şi, cu alimentele pe care ţi le punem noi la dispoziţie, vei fi în stare să-ţi găteşti singur mâncare. Şi nu gătit pe plită, ci o să gătească la pirostrii, pe pietre”.

Asociaţia Militarilor Rezervişti pentru Dezvoltare Antreprenorială şi Comunitară (COMARM) a fost înfiinţată anul trecut de doi generali, şapte colonei, câţiva maiori şi locotenenţi-colonei, împreună cu mai mulţi subofiţeri, cu toţii trecuţi în rezervă, care s-au hotărât să dea milităria jos din pod şi să facă ordine în Iaşi, cu experienţa de militari, dar în calitate de antreprenori civili. Şi-au propus adică, aşa cum explică şi pe pagina de internet a organizaţiei, “iniţierea, organizarea şi realizarea unor proiecte, programe şi acţiuni care să asigure implicarea şi integrarea socială şi economică, cu succes, a militarilor rezervişti în comunităţile din care fac parte”.

Bootcampul a fost gândit de COMARM sub sloganul milităros: “Să ştii, să fii, să faci”. În tabăra în care rezerviştii şi IT-iştii vor exersa supravieţuirea, un observator va avea rolul de a nota evoluţia atât a participanţilor, cât şi a instructorilor. „Eu voi avea rolul de a observa transformările oamenilor pe parcursul celor cinci zile şi, la sfârşit, vom face o şedinţă , ca să vadă ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat lucrul respectiv şi ce înseamnă pentru ei. Rolul meu va fi de a observa şi de a le explica ce anume nu a funcţionat”, a explicat “observatorul” COMARM, Bogdan Trandafir, care a subliniat: „Bootcampul va fi fără alcool, iar accesul la telefoane va fi limitat, pe principii militare”.

Vasile Roman a adăugat, în completare: „Noi, militarii, am vrea să aducem spiritul militar în civilie. Bogdan nu va supraveghea doar evoluţia celor din bootcamp, ci va studia şi comportamentul nostru. El este observatorul, o să ne spună şi nouă, la final de zi unde am greşit. Poate va trebui să mai slăbim ritmul, şi asta vom face pe baza observaţiilor lui Bogdan. Apoi limbajul nostru s-ar putea să nu fie înţeles foarte bine. Iar Bogdan va trebui să fie atent şi la acest aspect. Bogdan va avea cel mai important rol, asta e opinia mea”.

Primul bootcamp se va ţine în luna mai, iar participanţii vor primi din partea organizatorilor un kit minim de supravieţuire. În schimb, vor trebui să respecte cerinţele militarilor instructori în ce priveşte echipamentul pentru că, spune generalul în rezervă Vasile Roman, „nu poţi să vii pe munte cu pantofi sport. Vom explica ce fel de pantaloni, ghete sau geci să poarte”. Dacş IT-iştii vor accepta provocarea rezerviştilor şi vor face faţă provocărilor, militarii se gândesc deja să le pregătească şi o variantă de bootcamp pentru avansaţi.

Vezi mai multe despre bootcamp aici:

 

 

Comentarii