De Business

Punem punctul pe știi

Germania a pus mâna pe bunurile gigantului rus Rosneft, companie unde Gerhard Schroeder a fost președinte al CA

vineri, 16 septembrie 2022, 14:51
2 MIN
 Germania a pus mâna pe bunurile gigantului rus Rosneft, companie unde Gerhard Schroeder a fost președinte al CA

Războiul economic cu Rusia trece într-o nou etapă: Germania a pus mâna pe bunurile gigantului rus Rosneft, anunță Bloomberg.

Până în mai 2022, fostul cancelar Gerhard Schroeder a făcut parte din conducerea Rosneft, fiind numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație (CA) în 2017. Șeful companiei este însă Igor Ivanovich Sechin, poreclit și Dark Vader, întrucât este un apropiat al lui Vladimir Putin.

Germania a pus mâna pe Rosneft

„Reglementatorul BNetzA va deveni administrator al RN Refining & Marketing GmbH și Rosneft Deutschland GmbH, companii care dețin aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului a Germaniei, prin participații la rafinăriile de petrol din Schwedt, Karlsruhe și Vohburg. Este o manevră similară cu preluarea Gazprom Germania la începutul acestui an.

Germania are puterea de a prelua administrația unei companii energetice prin emiterea unui ordin prin Legea germană privind siguranța energetică. Ordinul, emis de Ministerul Economiei, expiră după șase luni, dar poate fi pur și simplu reînnoit.

Rosneft poate contesta ordinul în instanțele germane”, explică Bloomberg.

Agenția apreciază că preluarea unității Rosneft este o escaladare a conflictului economic cu Rusia (…) Rafinăria Schwedt – lângă granița cu Polonia – se aproviziona cu țiței prin conducta Drujba din Rusia. Atâta timp cât rafinăria era în mâinile Rusiei, era greu de văzut cum va continua să obțină suficient combustibil pentru a aproviziona estul Germaniei, inclusiv Berlinul.

Guvernul a spus că mișcarea „contracarează amenințarea iminentă la adresa securității aprovizionării cu energiei”, a spus Ministerul Economiei.

Rosneft a anunţat joi că, în primul semestru din 2022, profitul net atribuibil acţionarilor a urcat cu 13% în ritm anual, la 432 miliarde de ruble (7,22 miliarde de dolari), pe fondul eforturilor de îmbunătăţire a controlului costurilor, transmite Reuters, preluat de defapt.ro.

Comentarii