De Business

Punem punctul pe știi

Germania: Ne-am gândit la consecinţele excluderii Rusiei din SWIFT, nu suntem împotrivă

sâmbătă, 26 februarie 2022, 19:40
1 MIN
 Germania: Ne-am gândit la consecinţele excluderii Rusiei din SWIFT, nu suntem împotrivă

Germania nu se opune scoaterii Rusiei din SWIFT, spune ministrul Finanţelor Christian Lindner, ezitarea poate fi explicată din nevoia de evaluare a consecinţelor.  Iar omologul său francez Bruno Le Maire, spune că e o opţiune de ultimă instanţă. Miniştrii europeni de finanţe au cerut Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene să evalueze impactul excluderii Rusiei din SWIFT. Rămâne o opţiune, de ultimă instanţă, dar trebuie evaluate consecinţele.

Miniştrii de finanţe europeni s-au reunit astăzi în cadrul Ecofin, păstrând discreţia în privinţa unei decizii asupra a ceea ce analiştii numesc ”sancţiunea nucleară”. Este însă clar că au discutat chestiunea, aşa cum reiese din textul comunicatului, care, fără a face directă referire la SWIFT, arată că au cerut evaluări ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi ale Comisiei Europene privind viitoarele sancţiuni.

”Am cerut Comisiei Europene şi BCE să evalueze consecinţele tăierii în continuare a accesului instituţiilor ruseşti la sistemul financiar. Toate opţiunile sunt pe masă”, se arată în comunicatul oficial al Ecofin.

Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe a preluat mesajul Ecofin şi a declarat, pentru presa franceză, că ”excluderea Rusiei din SWIFT rămâne o opţiune pe agenda CE, dar ca o măsură de ultimă instanţă”.

Ministrul german de Finanţe Christian Lindner a declarat, la finalul întâlnirii Ecofin, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie intensificate. ”Suntem deschişi să excludem Rusia din sistemul internaţional de plăţi SWIFT. Doar pentru că ne-am gândit la consecinţele excluderii Rusiei din SWIFT nu înseamnă că suntem împotriva ei, a spus Lindner, citat de presa germană.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii