Greva din educație continuă. Profesorii spun la ora 10 dacă acceptă sau nu ultima ofertă a Guvernului

luni, 12 iunie 2023, 07:13
3 MIN
 Greva din educație continuă. Profesorii spun la ora 10 dacă acceptă sau nu ultima ofertă a Guvernului

Greva din Educație continuă luni, iar la ora 10:00 sindicatele urmează să anunțe care este răspunsul lor la ultima ofertă făcută de Guvern, respectiv dacă profesorii continuă sau nu protestul început în urmă cu trei săptămâni.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după consultările cu sindicatele din educație, că Executivul a arătat că ceea ce a promis a făcut, iar luni, după răspunsul profesorilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG privind salariile.

După încheierea ședinței de guvern de duminică, ministrul educației, Ligia Deca, a spus că sunt „semnale pozitive” că greva se va încheia luni. Deca a precizat că măririle de salarii promise vor intra în vigoare în momentul în care ordonața de urgență va fi adoptată, în cazul în care profesorii vor fi de acord cu propunerile din proiect.

Care este ultima ofertă a guvernului, potrivit sindicaliștilor din Federația „Spiru Haret”:

25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de noua lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024. În urma discuțiilor de astăzi (duminică) de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00, federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă.
Marius Nistor – preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret a declarat duminică despre Ordonanţa de Urgenţă pusă în transparenţă de Guvern că majorarea salarială pentru debutanţi va fi de aproximativ 31% şi se poate ajunge la 3.100 de lei net. Despre atmosfera din rândul cadrelor didactice, el a spus că deocamdată se pun foarte multe întrebări, se fac calcule şi toată lumea este sub presiune.

„Suma de 1.000 de lei brut a crescut la 1.300 de lei. În momentul de faţă, colegii noştri în teritoriu analizează textul ordonanţei, analizează Anexele, se fac calcule pentru a vedea la de nivel de salarizare vor ajunge dacă această Ordonanţă va intra în vigoare”, a spus Nistor

Ordonanța de urgență 56/2023, care prevede că probele orale de la Bacalaureat nu se mai țin și vor fi echivalate cu mediile anuale din timpul liceului, iar Evaluarea Națională la clasa a VI-a este anulată ca urmare a grevei profesorilor, a fost publicată în Monitorul Oficial, a anunțat Ministerul Educației.

Anul școlar se va încheia vineri, 16 iunie, chiar dacă profesorii vor continua greva până când vor vedea promisiunile legate de mărirea salariilor într-un act normativ. Ministrul educației, Ligia Deca, a explica duminică după ședința de guvern că acest lucru este „pentru binele tuturor” având în vedere că de la jumătatea lunii cresc temperaturile în clase și ar fi disconfort pentru elevi și dascăli.

Comentarii