Grupul LEIER a inaugurat ieri la Iași o unitate de producție în care a investit 25 de milioane de euro

vineri, 12 mai 2023, 01:51
3 MIN
 Grupul LEIER a inaugurat ieri la Iași o unitate de producție în care a investit 25 de milioane de euro

Producătorul austriac de zidărie și țiglă ceramică Leier – care a preluat în anul 2018 compania Brikston Construction Solutions (fosta Ceramica Iași) a inaugurat, ieri, noua unitate de producție din Iași de prefabricate din beton. Investiția austriecilor s-a ridicat la 25 milioane de euro, din care 2,2 milioane de euro finanțare de la stat. „Noua secție de prefabricate din beton de la Iași, o investiție țais!” – așa descrie investiția din orașul nostru familia Leier în revista partenerilor și angajaților companiei. Noua secție produce vibropresate din beton de tipul dale, pavele, borduri și blocuri de beton.

 

La evenimentul de deschidere a fost prezent și fondatorul Grupului Leier, Michael Leier, alături de Thomas Ebner, director Leier România, Adrian Mînzat, manager general Leier Iași, cât și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, alături de alți șefi ai administrației județene și municipale. În total, aproape 300 de invitați au participat la inaugurarea noii investiții din Iași a austriecilor de la Leier.

Pe lângă Iași, Grupul Leier mai are două fabrici de prefabricate din beton în Cluj. De pe porțile fabricii din orașul nostru ies zilnic câte 60 de tiruri de prefabricate din beton sau, altfel spus, din producția zilnică s-ar putea construi câte 40 de case în fiecare zi, avea să aflăm de la managerul general Leier Iași. Suprafața totală pe care se întinde fabrica Leier de la Iași a celui mai mare producător de materiale de construcții este de 14 hectare, în timp ce perimetrul carierei se desfășoară pe 30 de hectare. Tot în fabrica Leier este produsă și cărămida .

Fabrica folosește energie provenită din surse 100% regenerabile, 1,7 milioane de euro fiind investiția proprie pentru panouri fotovoltaice. În fabrica din Iași lucrează în prezent aproape 200 de oameni.

„Fabrica de cărămida Iași are o istorie îndelungată. Cei dintre dumneavoastră care cunoșteau această fabrică înainte de a fi preluată de către Leier știu cât de multe s-au mișcat și s-au schimbat aici în ultimele luni. Pentru asta țin să vă mulțumesc foarte mult în numele familiei Leier, mulțumesc în special firmelor partenere, echipei noastre de investiții și angajaților de la punctul de lucru pentru implicarea lor. (…) Le mulțumesc și reprezentanților publici și politicienilor, în special primarului Mihai Chirica, pentru sprijinul acordat.  (…) Evenimentul de astăzi este pentru a vă oferi tuturor prilejul de a privi înapoi la ceea ce s-a realizat și de a face împreună planuri de viitor”, a declarat în cadrul evenimentului Thomas Ebner, directorul Leier România și nepotul fondatorului companiei.

„Vă mulțumesc din inimă pentru sprijinul acordat și vă promit că vom investi și pe viitor în aceeași manieră”, a rostit scurt și Michael Leier, cel care a pus bazele Grupului Leier.

Brikston Construction Solutions SA Iași, care s-a alăturat în 2018 Grupului Leier, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 302,5 milioane de lei (cca 61,7 milioane euro) și un profit net de 89,3 milioane de lei (cca 18,2 milioane de euro), potrivit raportului de audit statutar pe 2022, consultat de „Ziarul de Iași”, document în care se mai precizează că, din noiembrie 2022, societatea produce și elemente din beton de mici dimensiuni, ca urmare a punerii în funcțiune a noii linii de producție. Produsele Brikston au fost livrate preponderent pe piața internă, exportul reprezentând 3% din cifra de afaceri.

„Mă simt emoționat și bucuros în același timp să văd un lucru bine făcut. Văd aici un lucru bine făcut, după rețeta germană, făcut de oameni competenți, care știu să ducă lucrul la bun sfârșit. (…) Mai mulți sau mai puțini știu faptul că de foarte multă vreme, înainte de perioada interbelică, Iașul era renumit pentru fabricile sale de cărămizi. Am avut la un moment dat peste trei fabrici de cărămizi, în municipiul și județul Iași, care au stat la baza clădirii și reclădirii de foarte multe ori a orașului nostru. Mă bucură faptul că investitorii, dar în special compania Leier, nu au abandonat această tradiție, dimpotrivă, au pus cărămidă cu cărămidă până în zilele de astăzi și au reușit să îi convingă pe toți cei care trăim în acest oraș că fabrica de cărămizi Ceramica Iași este o companie care are și viitor, nu numai trecut”, a declarat la inaugurare și primarul Mihai Chirica. 

Mai multe imagini, pe GALERIE FOTO

Comentarii