Guvernul Croaţiei ameninţă că va pune pe lista neagră comercianţii care cresc preţurile în timpul trecerii la euro

miercuri, 04 ianuarie 2023, 13:39
1 MIN
 Guvernul Croaţiei ameninţă că va pune pe lista neagră comercianţii care cresc preţurile în timpul trecerii la euro

Guvernul Croaţiei ameninţă că va pune pe lista neagră comercianţii cu amănuntul care cresc preţurile în timpul trecerii la euro. De la 1 ianuarie, renunţă la moneda naţională, kuna, în favoarea celei europene. Guvernul Croaţiei va interveni dacă comercianţii vor creşte preţurile din cauza trecerii la euro, a declarat ministrul Economiei, Davor Filipovic, pe 3 ianuarie, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii lanţurilor şi asociaţiilor de retail.

Croaţia a început să folosească euro de la 1 ianuarie şi au existat rapoarte că, în unele magazine, preţurile au fost rotunjite, încălcând rata de conversie de 1 EUR la 7,5 HRK.

„Ceea ce le-am spus astăzi lanţurilor de comerţ cu amănuntul şi ceea ce le spun celor care vor încerca să profite de trecerea la euro şi să facă profit în detrimentul cetăţenilor noştri, este că nu vor scăpa de asta şi că Guvernul va face tot ce îi stă în putinţă pentru a proteja nivelul de trai al cetăţenilor”, a spus Filipovic într-un comunicat.

El a adăugat că toate măsurile sunt pe masă, de la includerea pe lista neagră a comercianţilor cu amănuntul până la îngheţarea preţurilor la bunurile de larg consum.

N1 a scris că reprezentanţii retailerilor au susţinut că creşterea preţurilor nu a venit ca o consecinţă a trecerii la euro, ci din cauza altor factori, inclusiv criza COVID-19 şi războiul rusesc din Ucraina.

Vezi mai multe pe newsweek.ro

 

 

Comentarii