Guvernul şi Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor au dat aviz negativ introducerii cursurilor de prim-ajutor în şcoală

vineri, 05 mai 2023, 11:10
1 MIN
 Guvernul şi Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor au dat aviz negativ introducerii cursurilor de prim-ajutor în şcoală

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, dar şi guvernul au dat aviz negativ pentru introducerea cursurilor de prim-ajutor în şcoală.

Zilele trecute, o fetiţă a murit la şcoală şi pentru că nimeni nu a ştiut să acorde acest tip de prim-ajutor. În urmă cu 10 zile, în timp ce era la şcoală, la Geaca, o fetiţă a înghiţit un jeleu, care s-a lipit de trahee, iar eleva a rămas fără aer. Abia după o oră, după sosirea echipajului medical de la Gherla, s-a reuşit extragerea corpului străin. Echipajele medicale au acţionat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene ale victimei şi aplicarea manevrelor de resuscitare. La scurt timp, semnalele vitale au revenit.

Victima s-a aflat, mai multe zile, la terapie intensivă în comă profundă şi a necesitat susţinerea funcţiilor vitale, scrie gherlainfo.ro Din păcate, fetiţa a murit.

Nimeni din şcoală nu a ştiut să îi facă fetiţei manevra Heimlich, care i-ar fi dat, poate, mai multe şanse de supravieţurie. Specialiştii în prim ajutor spun că, dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, eleva ar fi avut şanse de supravieţuire.

În acest context, o iniţiativă legislativă care ar trebui să introducă cursuri şi noţiuni de prim-ajutor în şcoli e blocată în Parlament, ajungând abia la comisiile din Senat. Guvernul şi Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor au dat aviz negativ iniţiativei.

Cititi textul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii