De Business

Punem punctul pe știi

Haos privind plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie: unii consumatori au primit facturi compensate, alții nu

marți, 28 decembrie 2021, 18:38
2 MIN
 Haos privind plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie: unii consumatori au primit facturi compensate, alții nu

Facturile la gaze și electricitate pe noiembrie, prima lună în care se aplică plafonarea și compensarea, au început să vină la consumatorii casnici. Unii clienți au primit facturi compensate și plafonate, alții nu.

În plus, nici măcar reprezentanții furnizorilor nu știu să explice foarte bine ce trebuie să facă oamenii ca sa obțină reducerea de 33% din factură, de la stat. Și… cireașa de pe tort, dacă nu vă încadrați în cotele lunare de consum, plătiți factura în întregime ne-redusă. Cele mai mari probleme sunt la gaze, acolo unde au început să vină facturi uriașe.

În vreme ce unor consumatori casnici le-au venit facturi plafonate și compensate, alți clienți nu au primit nici reducerea, nici plafonarea. Explicația e că plafonarea se acordă doar consumatorilor care au un preț de contract mai mare de 0,37 de lei pe kilowatt/oră, la gaz, iar compensarea, adică reducerea cu 33 % a facturii, se acordă doar celor care au un tarif mai mare de 0,125 de lei pe kilowatt/oră, la gaz, și dacă se încadrează în cotele lunare de consum. Spre exemplu, în noiembrie nu trebuie să fi consumat mai mult de 150 de metri cubi de gaz şi nu mai mult de 250 de metri cubi, în decembrie, la care se adaugă o marjă de 10%.

Spre exemplu, Răzvan a primit o factură la gaz fără plafonare şi compensare. A sunat la furnizorul său şi a primit următoarea explicaţie. „Operatorul mi-a spus că majoritatea clienţilor au tarife de 0,6 lei şi ceva (pe kWh – n.r), adică 0,66 sau 0,71 şi doar clienţii aceia beneficiază de plafonări şi de compensări. Eu am un preţ mic, de 0,12681 lei, încât nu are ce să mi se aplice pentru că ar trebui să îmi crească preţul ca să mi se aplice plafonarea şi compesarea„, a explicat Răzvan pentru site-ul G4media.ro.

„Însă m-au anunţat că actualul contract expiră în ianuarie 2022 şi mi-au făcut o nouă ofertă. Noul tarif va fi de 0,652 lei pe kWh, adică de 5 ori mai mare. Şi că ar fi un preţ bun în condiţiile în care alţii au tarife de 0,99 pe kWh, adică aproape 10 lei pe metrul cub de gaz”, a declarat Răzvan.

Citeşte mai mult pe g4media.ro

Comentarii