Iaşul, în topul celor mai sigure oraşe din lume. Peste Amsterdam şi Oslo, sub Cluj şi Braşov

luni, 03 aprilie 2023, 07:15
2 MIN
 Iaşul, în topul celor mai sigure oraşe din lume. Peste Amsterdam şi Oslo, sub Cluj şi Braşov

Cei mai mulți oameni locuiesc acum la oraș, ceea ce face ca siguranța să reprezinte unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare când te decizi unde vrei să trăiești. Care sunt cele mai sigure orașe din lume, potrivit evaluării Numbeo?

Factorii luați în considerare pentru determinarea gradului de siguranță al orașelor au fost următorii: nivelul infracționalității; siguranţa unei plimbări ziua sau noapte prin oraş, “şansele” de a fi jefuit sau furat, posibilitatea de a fi agresat fizic de persoane străine; “șansele” să fii insultat sau deranjat de cineva pe stradă; gradul de toleranţă a locuitorilor, consumul de droguri.

În funcție de acești factori, orașele primesc un scor de la 0 la 100. Raportul Numbeo este cu atât mai semnificativ cu cât puțin mai mult de jumătate din populația globului trăiește acum la oraș, iar, până în 2050, este de așteptat ca aproape 70% dintre oameni să locuiască în orașe, potrivit Ranking Royals.

În acest top, este al șaselea an la rând când Abu Dhabi iese pe primul loc (scor: 88,2). Capitala EAU este un oraș în care cei mai mulți locuitori provin din alte țări, astfel că jafurile, răpirile și furturile sunt foarte rare. Străinii se feresc să comită infracțiuni întrucât ar putea fi deportați. Bărbații și femeile se pot plimba pe stradă atât ziua, cât și noaptea fără nicio problemă. Oraşul este urmat de Doha, Qatar (scor: 86), Ajman, EAU (scor: 85), Taipei, capitala Taiwanului (scor: 84,9) şi Sharjah, EAU (scor: 84,6).  

Cluj-Napoca a obținut 77,7 de puncte din 100 și este momentan pe locul 22, fiind considerat un oraș mai sigur decât locuri precum Zagreb (locul 25), capitala Croației, orașele olandeze Eindhoven (locul 24) și Groningen (locul 26) și chiar și capitala Islandei, Reykjavik (locul 30).

Celelalte orașe românești din top 100 sunt Timișoara (locul 32), Brașov (locul 54), București (locul 67) și Iași (84). Capitala Moldovei a depășit la capitolul siguranței alte capitale europene importante precum Amsterdam (locul 87), Oslo (locul 108) și Budapesta (locul 121). Citeşte articolul complet pe digi24.ro.

Comentarii