Iașul, unit cu Neamț, Vaslui și Bacău. Așa arată primul proiect de reorganizare administrativă a României din ultimii 40 de ani

joi, 04 mai 2023, 19:09
2 MIN
 Iașul, unit cu Neamț, Vaslui și Bacău. Așa arată primul proiect de reorganizare administrativă a României din ultimii 40 de ani

La 42 de ani de la ultima reorganizare teritorială a României, deputatul USR Tudor-Vlad Benga a depus la Parlament un proiect prin care România ar urma să reducă de la 42 la 12 numărul județelor dar și comasarea unor localități. HotNews a stat de vorbă cu inițiatorul, pentru a afla detalii.

În România există în prezent aproximativ 3000 de comune, multe dintre acestea având o populație extrem de redusă – comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din județul Hunedoara cu numai 88 de locuitori, conform datelor relevate de Recensământul populației din 2022; alte comune înregistrează doar câteva sute de locuitori, aspect ce denotă o lipsă de preocupare constantă în ultimele decenii pentru organizarea optimă a teritoriului și cheltuirea eficientă a resurselor publice pentru susținerea unui aparat administrativ propriu.

Stabilirea unei limite minime referitoare la numărul de locuitori într-o comună la 5.000 locuitori și într-un oraș la 10.000 locuitori va avea ca efect reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale, o reorganizare în unități teritoriale de dimensiuni mai mari fiind benefică pentru eliminarea inegalităților de dezvoltare și distribuire a resurselor.

Județele noi, propuse în proiect:


– Județul Crișana Maramureș include fostele județe Satu Mare, Maramureș și Bihor;

– Județul Transilvania Nord Vest include fostele județe Sălaj, Bistrița Năsăud, Cluj și Mureș;

– Județul Transilvania Sud Vest include fostele județe Alba, Hunedoara și Sibiu;

– Județul Transilvania Sud Est include fostele județe Brașov, Covasna și Harghita;

– Județul Banat include fostele județe Arad, Timiș și Caraș Severin;

– Județul Bucovina Moldova Nord include fostele județe Suceava și Botoșani;

– Județul Moldova Centru include fostele județe Iași, Neamț, Vaslui și Bacău;

– Județul Dunăre Carpați Curbură include fostele județe Vrancea, Buzău, Brăila și Galați;

– Județul Oltenia include fostele județe Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt;

Analiza completă, pe Hotnews

Comentarii