Iată toate detaliile! Cum se stabileşte pensia pentru ieşenii care au lucrat în mai multe state UE? Unde se depune dosarul?

luni, 13 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Iată toate detaliile! Cum se stabileşte pensia pentru ieşenii care au lucrat în mai multe state UE? Unde se depune dosarul?

Ieşenii care au lucrat câţiva ani în România, apoi au plecat la muncă în altă ţară din Uniunea Europeană (UE) pot obţine pensie în fiecare dintre ele. Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, astfel că deschiderea dreptului la pensie în ţară se va face prin completare cu vechimea din alt stat, valoarea pensiei calculându-se însă doar pentru anii lucraţi în ţară.

 

Spre exemplu, ieşeanca Mihaela C. a lucrat 9 ani în ţară, ca mai apoi să plece la muncă în Germania, unde are aproape 20 de ani lucraţi cu forme legale. Pentru că perioada în care a muncit în ţară nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie, diferenţa de la 9 la 15 ani, cât este stagiul minim în ţară, va fi acoperită din anii lucraţi în Germania, ne-a explicat Maria Andronache, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. Cererea de pensie se depune în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului, fie că este în România sau într-un alt stat UE. Ţara respectivă se va ocupa de tratarea cererii şi va aduna dovezile care atestă contribuţiile care au fost plătite în toate ţările în care solicitantul a lucrat, precizează Andronache.

Dacă o persoană a lucrat în patru ţări membre UE, să spunem, câte un an minim, cât prevede legislaţia, dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare, fiecare stat îi va stabili câte o pensie, mai arată directorul CJP Iaşi. Dosarul se depune la instituţia de pensii unde are domiciliul solicitantul, iar instituţia va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

„Dacă e în străinătate, dacă acolo are domiciliul, va depune cererea de pensionare pentru România la instituţia de pensie din ţara respectivă. Va merge cu actele, iar acolo i se dau nişte formulare pe care le completează, ulterior instituţia le va trimite în România împreună cu vechimea în muncă din statul respectiv. Noi îi deschidem dosar de pensie în România, dar cum la noi legea spune că stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi este de 15 ani, completăm pentru deschiderea dreptului la pensie cu vechimea din alt stat, în cazul de faţă de la 9 la 15 ani, calculând dreptul doar pentru cei 9 ani lucraţi în România. Apoi trimitem decizia pe adresa specificată în formularul pe care îl primim noi. Dacă locuieşte în România şi are vârsta standard, vine la Casa de Pensii şi depune aici actele, îi dăm formularele de completat şi trimitem noi dosarul în statul respectiv. Acolo va trebui să depună când se apropie vârsta standard, în Europa se primesc cererile înainte de împlinirea vârstei de pensionare, la noi se depun cererile din ziua în care face vârsta standard. Pentru vechimea din România îi stabilim noi dreptul, iar pentru vechimea din alt stat i se va stabili pensia în funcţie de legislaţia proprie”, a explicat directorul CJP Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi”.

În România, vârsta standard de pensionare pentru femei este într-un grafic de creştere până în 2030, când va ajunge la 63 de ani. La momentul actual, vârsta asiguratului la ieşirea la pensie (femei născute în ianuarie – februarie 1961) este de 62 de ani, potrivit documentelor disponibile pe site-ul Ministerului Muncii, consultate de „Ziarul de Iaşi”. Vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi este de 65 de ani.

Aşa cum am menţionat anterior, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Pe de altă parte, stagiul complet de cotizare la bărbaţi este de 35 de ani, iar la femei, în prezent, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani (femei născute în ianuarie – februarie 1961), fiind într-un grafic de creştere până în 2030, când va ajunge tot la 35 de ani.

Comentarii