Ieri s-a celebrat hramul bisericii dărâmate pentru a se construi Catedrala Mitropolitană

miercuri, 02 februarie 2022, 23:59
2 MIN
 Ieri s-a celebrat hramul bisericii dărâmate pentru a se construi Catedrala Mitropolitană

Ieri, 2 februarie, a fost celebrat hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului. S-a celebrat astfel memoria Bisericii Stratenia, pe locul căreia este zidită catedrala ieşeană pe care credincioşii o numesc „maică a bisericilor moldave”. 

Astfel, pe 2 februarie, în ziua de hram, IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Liturghia la ora 9 dimineaţă, fiind însoţit de PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Nichifor Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, dar şi PS Damaschin Dorneanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. „«Stratenia», numire liturgică din slavona veche («întâlnire», «întâmpinare»), este una dintre cele mai importante şi vechi sărbători creştine.

De origine ierusalimiteană, despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului ne vorbea încă din secolul al V-lea pelerina apuseană Egeria care a notat în jurnalul său de călătorie că la Ierusalim Întâmpinarea Domnului «se sărbătorea cu aceeaşi bucurie ca Paştele»“, au spus reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În biserica ce era în acelaşi loc unde este catedrala astăzi slujeau mitropoliţii ţării, era numită Biserica Albă, iar în timpul domniei lui Gheorghe Duca se afla aproape în ruină. Atunci a fost renovată şi a primit hramul „Întâmpinării Domnului” sau Stratenia.

„În vremea domniei lui Ioan Sandu Sturdza a avut loc un cutremur care a avariat biserica Stratenia. În următorul an, aceasta a trecut şi printr-un incendiu devastator. N-au lipsit nici prădările tătarilor sau ale cazacilor. În 1803, Veniamin Costachi a găsit-o într-o stare jalnică. Mitropolitul nou întronizat gândea construirea unei catedrale demne pentru capitala unei ţări. În acest context, se propunea jertfirea Bisericii Stratenia care, după îndelungi discuţii între domnitor, mitropolit şi boierii divanului, a fost dărâmată”, au mai explicat reprezentanţii MMB. 

Comentarii