Ieşeanca Iulia Scântei a depus astăzi jurământul pentru mandatul de judecător CCR. Cine este ea?

sâmbătă, 11 iunie 2022, 18:40
3 MIN
 Ieşeanca Iulia Scântei a depus astăzi jurământul pentru mandatul de judecător CCR. Cine este ea?

Laura-Iuliana Scântei – sau, aşa cum se prezintă ea, Iulia Scântei – a devenit al şaselea judecător pe care Iaşul i-a avut la Curtea Constituţională în cei 30 de ani de când funcţionează această instituţie. Ceilalţi au fost Marian Enache (căruia îi va expira mandatul în 2025), Tudorel Toader (2016), Mona Pivniceru (2022), Valer Dorneanu (2022) şi Romul Petru Vonica (2001).

Bogdan Licu, Iulia Scantei, Klaus Iohannis si Mihaela Ciochina

Cei 9 judecători, cu mandate de 9 ani, sunt înlocuiţi succesiv câte 3 odată la intervale de 3 ani, numirile fiind făcute pe criterii politice de către Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor.

Din 2008 profesează ca notar public în Bucureşti

Iulia Scântei a absolvit în anul 2000 Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza", dar din 2008 profesează ca notar public în Bucureşti. În 2021, a trecut în declaraţia de avere venituri nete de un milion de lei, respectiv 864 de mii din activitatea notarială şi 136 de mii din indemnizaţia de senator. În acelaşi an, cel mai mare venit declarat de un judecător al Curţii Constituţionale, respectiv de preşedintele Valer Dorneanu (care îşi va încheia mandatul pe 9 iunie), a fost de 391 de mii de lei.

În Parlament, Iulia Scântei a intrat în 2016, iar de atunci a făcut parte din Comisia juridică, pe care a condus-o mai întâi ca vicepreşedinte, la sfârşitul mandatului trecut, apoi ca preşedinte, de la alegerile parlamentare din decembrie 2020 până acum. A excelat aici din punct de vedere profesional, mai ales că PNL s-a bazat pe abilităţile ei pentru contestarea la Curtea Constituţională a celebrelor legi ale justiţiei pe care voia să le impună PSD-ul lui Dragnea.

Consilier al controversatului ministru Chiuariu

Înainte de cariera parlamentară, în 2007-2008, Scântei a fost consilier al ministrului Justiţiei de atunci (liberalul Tudor Chiuariu), ulterior secretar general la acelaşi minister.

Totuşi, intrarea în rândul membrilor PNL s-a produs abia pe 21 octombrie 2016, potrivit CV-ului afişat pe pagina Senatului. A fost un moment contestat, pentru că înregimentarea politică a avut loc cu mai puţin de două luni înainte de alegerile parlamentare din acel an. Or, Statutul PNL precizează la art. 126 (4) că "cu 3 luni înainte de începerea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) candidaturile pentru Parlamentul României sau pentru Parlamentul European". Apariţia Iuliei Scântei în fruntea listei pentru Senat a provocat o frondă în Organizaţia Judeţeană a PNL Iaşi, care s-a stins însă la fel de repede. O plângere penală înregistrată pe numele ei din acest motiv a fost clasată în 2018.

Cel mai tânăr judecător de la CCR

A fost singurul moment delicat din cariera sa politică de până acum. De altfel, Iulia Scântei s-a ţinut departe de scandalurile intra- şi interpartinice, fiind mai degrabă adepta medierilor între părţi aflate în conflict. Pe de altă parte, problemele penale ale unora dintre membrii PNL Iaşi aflaţi în funcţii înalte ale administraţiei locale par să fi contribuit la păstrarea unei distanţe apreciabile faţă de organizaţia judeţeană a partidului. Chiar dacă prezenţa sa la Iaşi a fost discretă în ultimii ani, ea se înscrie în obiceiul locului: nici ceilalţi parlamentari ieşeni liberali nu s-au înghesuit să iasă în faţa ieşenilor după alegerile din 2020.

Iulia Scântei a mai stabilit cu această ocazie un record: va fi cel mai tânăr judecător al CCR (45 de ani).

Ce a transmis preşedintele?

Astăzi au depus jurământul ca judecători ai CCR Mihaela Ciochină, Iuliana Scântei şi Bogdan Dimitrie Licu. Mandatele acestora sunt de nouă ani. Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat succes noilor judecători constituţionali. "Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la un bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România", a afirmat el. La ceremonie au asistat şi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

 

 

 

Comentarii