IGPR ţine la secret statisticile cu datele privind violenţa asupra femeilor. Se cer lămuriri de la Predoiu

marți, 26 martie 2024, 11:26
2 MIN
 IGPR ţine la secret statisticile cu datele privind violenţa asupra femeilor. Se cer lămuriri de la Predoiu

Violenţa împotriva femeilor este, în acest moment, în societatea românească, una dintre problemele majore despre care nu prea se discută public, cu excepţia momentelor în care cazuri dramatice intră sub lupa presei. De altfel, Diana Buzoianu, parlamentar USR, susţine că IGPR refuză să furnizeze statistici pe această temă ONG-urilor care le solicită. În acest sens, deputata cere lămuriri pe marginea acestei situaţii chiar de la ministrul Predoiu.

Totul a început de la faptul că 33 de organizaţii neguvernamentale având ca obiect de activitate respectarea drepturilor femeilor au transmis public o scrisoare deschisă, în care se plâng că, în acest an, Inspectoratul General al Poliţiei Române a refuzat, pentru prima oară, să comunice datele statistice privind violenţa împotriva femeilor şi violenţa de gen pentru fiecare judeţ în parte.

Deputata USR Diana Buzoianu i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, lămuriri cu privire la motivele care au stat la baza refuzului IGPR de a furniza date statistice privind violenţa împotriva femeilor către organizaţiile neguvernamentale interesate de aceste informaţii.

„În 2024, date care au fost publice ani de zile brusc nu mai sunt disponibile. E normal să avem date cu privire la violenţa împotriva femeilor dacă vrem să găsim şi soluţii ca pe viitor acest fenomen să fie oprit. Nu ajută pe nimeni să fie ascuns gunoiul sub preş. Secretomania nu face decât să vulnerabilizeze şi mai mult femeile care, din partea statului român, ar avea nevoie mai degrabă de sprijin, nu de scuze. Dacă, începând de anul acesta, IGPR nu deţine date pe care le-a deţinut până acum, acest fapt reprezintă, practic, o încălcare a obligaţiilor de serviciu”, a declarat Buzoianu.

Vezi mai multe detalii pe mediaquality.ro

 

Comentarii