IMAGINI: Arc peste timp. Pregătirile de Paști și noaptea de Înviere la Iași în anii din urmă

sâmbătă, 30 aprilie 2022, 16:30
2 MIN

Paștele a fost mereu o sărbătoare importantă pentru ieșeni, iar aceasta cerea pregătiri speciale. Înainte de a fi în UE, aveam mai puține reguli în ceea ce privește comerțul, iar în piețe era un pic diferită atmosfera față de ceea ce vedem astăzi. Bisericile au fost mereu pline de oameni cu lumânări simple în mâini, neexistând pe atunci candele cu capace. Vă prezentăm câteva imagini găsite în arhiva ziarului nostru pe care le veți privi, probabil, cu nostalgie și cu interes.

Cumpărăturile se făceau și înainte "în goană", însă nu pe culoarele supermarketurilor, nici printre tarabele atent verificate și amendate de inspectori sanitar-veterinari. Vopseaua pentru ouă se dădea la mănunchi, carcasele de miel atârnau printre cumpărători, iar păsările vii își așteptau sfârșitul în fața lor.

Piețele din Iași înainte de Paști:

Cimitirile erau luminate ca în plină zi, iar unii oameni găseau de cuviință să respecte anumite tradiții, făcând masă lângă crucea răposatului căruia îi aduceau în dar lumină. Aleile erau de nepătruns, miile de oameni sărbătorind cu lumânări protejate cu pahare de plastic sau de carton pentru a nu fi stinse de vânt și pentru a nu curge pe mâini și pe haine.

Noaptea de Înviere la cimitir:

În curțile bisericilor era freamăt. Ieșirea preoților cu mănunchiurile de lumânări aprinse îi făcea pe enoriași să se îmbulzească pentru a primit cât mai repede lumina sfântă.

Învierea la biserici:

La catedrala mitropolitană din Iași, sărbătorirea Paștelui a rămas aproape la fel.

Vremurile mai recente, când mitropolit era Daniel, actualul patriarh:

Întotdeauna, vârstnicii au părut mai răbdători și mai rugători în timpul marilor praznice.

Femeie în timpul rugăciunii:

Cei care nu puteau ajunge la biserică, aprindeau lumânări acasă, bucurându-se altfel de cea mai importantă sărbătoare.

Vârstnică în camera ei:

Paștele în 2022 a fost sărbătorit de ortodocși pe 24 aprilie într-o oarecare normalitate după 2 ani de pandemie.

Comentarii