Impunerea ratei de 60% profesori vaccinaţi pentru a merge la şcoală nu are bază ştiinţifică

sâmbătă, 06 noiembrie 2021, 11:58
2 MIN
 Impunerea ratei de 60% profesori vaccinaţi pentru a merge la şcoală nu are bază ştiinţifică

Doar şcolile şi grădiniţele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului – profesori şi angajaţi – este de cel puţin 60% vor fi deschise cu prezenţă fizică începând de luni, 8 noiembrie.

Argumentele care stau la baza acestei decizii, însă, nu au fost justificate. În celelalte unităţi de învăţământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile vor începe online, a anunţat vineri dimineaţă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Astfel, aproximativ 1,8 milioane de elevi şi preşcolari din cei 2,9 milioane vor începe şcoala fizic luni, după vacanţa forţată. Ministerul Educaţiei a stabilit, astfel, un singur criteriu pentru ca elevii să poată veni la şcoală în format fizic: 60% dintre angajaţii din respectiva şcoală să fie vaccinaţi. În acest moment, 66% dintre profesorii din toată ţara s-au vaccinat anti-COVID. Procentul personalului auxiliar e, probabil, mai mic.

Secretarul de stat, Raed Arafat, nu a putut preciza pe ce bază s-a decis impunerea acestui procent de 60%. „Aici nu ştiu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu ştiu, dar ştiu că au fost discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică pe această temă”, a răspuns Arafat la întrebarea: „Cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaţilor drept criteriu de redeschidere cu prezenta fizica a şcolilor?.”

Nici ministrul Sorin Cîmpeanu nu a prezentat un document, raport sau analiză care să justifice impunerea acestui prag. Secretartul de stat în Ministerul Educaţiei, Radu Szekely, nu a putut preciza baza ştiinţifică pentru instalarea pragului de 60% pentru profesorii vaccinaţi.

Un profesor i-a cerut secretarului de stat să spună pe ce bază ştiinţifică s-a luat decizia de impunere a unui procent de 60% profesori vaccinaţi pentru cursuri faţă în faţă.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

Comentarii