În această seară va avea loc Gala PIN AWARDS 2023. Iată nominalizările

joi, 11 mai 2023, 01:50
6 MIN
 În această seară va avea loc Gala PIN AWARDS 2023. Iată nominalizările

Gala PIN AWARDS 2023 își va desemna joi seara câștigătorii. Ediția din acest an a evenimentului depășește granițele clasice ale Industriei IT & Outsourcing și, îmbogățită cu un concept nou, va fi dedicată domeniului TECH. 

Proiectele din educația în domeniul tech au căpătat o mai mare importanță, iar ecosistemul PIN s-a adaptat și le-a acordat toată atenția meritată. Un alt segment interesant va fi în acest an cel dedicat industriei de profil din Republica Moldova.

Ziua Tech la Iași va fi deschisă de evenimentule organizate de ecosistemul PIN cu dezbaterile PIN FORUM, organizat de People of Tech – o nouă comunitate dedicată antreprenorilor locali pasionați de tehnologie. “Tema principală de discuție va fi despre Future of Tech, alături de invitați de seamă: Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București și co-inițiator al programului Innovation Labs și Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager Orange România, cu peste 20 ani de experiență în industria telecomunicațiilor. Publicul pasionat de tehnologie este așteptat joi, 11 mai, în intervalul 12:00 -14:30 la Fab Lab 1”, anunță organizatorii.

Programul PIN awards va continua cu GALA premiilor din Industria Regională Tech la Centrul de evenimente Agora, începând cu ora 18:00, unde peste 50 de companii sunt așteptate să participe la înmânarea trofeelor acordate de Ecosistemul PIN. Competiția pentru cele trei secțiuni ale galei (Companii, Proiecte și Oameni) este foarte strânsă, însă, dezvăluie organizatorii PIN Awards 2023, “cele mai disputate categorii sunt Education Initiative of the Year și Prize for the Impact in Community”.

Inițiativa educativă a anului face parte din secțiunea Proiecte. Nominalizați la premiile PIN 2023 sunt

  1. TUIASI , pentru proiectul 5G LAB – Prima propunere, 5G Lab, se referă la cel de-al doilea laborator 5G din România, un hub tehnologic dedicat în special sectorului automotive, în care mediul academic, startup-urile și companiile din regiunea Moldovei pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G, deschis de Orange în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și Continental.
  2. Liceul de Informatică "Grigore Moisil" Iași , cu proiectul Adoptă o clasă pentru Iași, care și-a propus să regândească sala de clasă, pentru a oferi elevilor un mediu adecvat învățării. Scopul este să le stimuleze acestora creativitatea, producerea de idei în timpul orelor. Școala are astăzi nevoie de o comunitate de învățare dezvoltată în jurul ei, iar liceul se bucură în prezent de susținerea absolvenților săi.
  3. Genpact, pentru Elevating Ops Academy,
  4. Adservio, care a dezvoltat proiectul Educație Digitală pentru Școala Rurală, care își propune să ajute școlile din mediul rural să se digitalizeze. Școlile și liceele din mediul rural au fost invitate să aplice pentru a câștiga acces la Adservio timp de un an. Programul include, de asemenea, cursuri de formare pentru utilizarea platformei și cursuri personalizate de educație financiară pentru profesori, elevi și părinți
  5. Genpact , cu PowerAps Academy,
  6. Red Point Software Solutions , pentru Laboratorul FEAA SAP – o investiție de aproximativ 70.000 euro,  noul laborator de informatică este echipat cu infrastructură software şi hardware necesare pentru ca viitorii absolvenți să fie pregătiți pentru scenarii de afaceri din viaţa reală şi să fie conectați la evoluția rapidă a tehnologiilor. Red Point Software Solutions, a co-optat în proiect și companii importante pe piaţa globală de IT precum Fujitsu, Intel şi SAP.
  7. TUIASI , pentru proiectul eLearn4all, prin care 1378 de studenți ai Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, beneficiari de burse sociale sau de burse ocazionale, primesc laptopuri pentru a beneficia de condiții mai bune de învățare. Nominalizații celorlalte secțiuni din categoria Proiecte sunt:

Top Employer Branding Initiative: NESS, Genpact, Red Point Software Solutions, Cognizant Softvision, CGM Software Romania, Amber.

Prize for the Impact in Community: Heaven Solutions – Liceul de Informatică Iași, Conferința Dotnetdays.ro, Digital Innovation Zone, Tremend Software Consulting, Adservio edTech, Facultatea de Automatizări și Calculatoare TUIASI, Expert Network, Beenear (carte Bogdan Radu).

CSR Initiative of the Year: Red Point Software Solutions, Heaven Solutions, Cognizant Softvision, Expert Network, Visma.

Office Development of the Year: Amazon Iași, SCC Bacău.

Best ITO Initiative in Republic of Moldova: StarLab Digital Park, Tekwill in Every School, Digital Innovation Hub of Moldova, Tekwill Bălți, Moldova Innovation Technology Park, ACETI.

Republica Moldova se transformă într-un model de urmat în domeniul ITO, iar proiectele care vor concura pentru unul dintre premiile PIN Awards 2023 ar trebui studiate cu atenție de antreprenorii români.  De exemplu, StarLab Digital Park, parte din grupul de companii STARNET, a câștigat cel mai mare hackaton din Europa – Hack Yeah 2022, la secțiunea Internet of Things (IoT). Evenimentul a avut loc la în Cracovia, Polonia, în perioada 19-20 noiembrie.

Tekwill in Every School (TiES) – e un proiect care “în doar 3 ani de la implementare, a reușit să elaboreze 8 cursuri (meseriile viitorului) care pot fi accesate gratuit pe platforma de e-Learning https://tekwill.online/. Cursurile pot fi studiate atât în limba română, cât și în limba rusă. În prezent, peste 1.000 de profesori din 333 de școli din întreaga țară predau cursurile Tekwill parte din programa școlară ca materii opționale. Iar peste 50.000 de elevi au studiat cel puțin un curs Tekwill. Elevii au posibilitatea de a dobândi abilități practice și know-how pe teme legate de locurile de muncă ale viitorului (codificare, dezvoltare de software, inteligență artificială, abilități în industria creativă, abilități socio-emoționale și antreprenoriat) încă din clasa a 7-a. În prezent, programul TiES are un grad de acoperire de 60% din liceele din țară”, se arată pe pagina web Tekwill. 

Digital Innovation Hub of Moldova (DIH of Moldova) este un proiect creat în decembrie 2021 de către Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI), împreună cu un grup de companii IT regionale, naționale și internaționale, după modelul European Digital Innovation Hub din România, care asigură conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care conectează companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. Vezi aici mai multe: https://aceti.md/despre/

Moldova Innovation Technology Park se prezintă ca fiind “primul e-parc la nivel național care oferă o gamă de servicii de clasă mondială pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei și care reunește cel mai mare grup de antreprenori și talente din domeniul tehnologiei din Moldova și din alte țări străine, cum ar fi SUA, România, UE sau CSI 1. Oferă un impozit unic forfetar de 7% pe veniturile din vânzări care acoperă întreaga povară fiscală la nivelul companiei și al angajaților săi (inclusiv toate impozitele pe salarii)”

Din categoria Companies, juriul va alege câte un câștigător dintre următorii nominalizați:

Most Active ITO Company in Western Moldova (except Iași) – Amber Botoșani, SCC.

Start-Up of the Year – Dentflow, Seedon

New entrant of the Year – Genpact, Plastic Omnium Lighting Systems, ELLIPSE SOLUTIONS, EPAM, HELLA România.

IT Company of the Year – NESS, Tremend Software Consulting, Heaven Solutions, Cognizant Softvision, Expert Network, Amber.

Transaction of the Year for a Local IT Company – Digitail, NestorUp.

Outsourcing Company of the Year – SCC, HCLTech România, Conduent Business Services.

La categoria People, vor fi 2 secțiuni cu următorii nominalizați:

Manager of the Year – Cristian Micliuc, de la SC Heaven Solutions SRL, Ștefan Rusu, de la NESS, sau Vlad Pitaru de la Expert Network și

IT&O Woman of the Year – Mirela Țibu, de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” Iași, Florentina Vasiliu, reprezentanta Conduent, Carmen Teodorescu, de la Centric, Casandra Ighișan, de la Genpact sau  Livia Badea – Genpact.

De asemenea, în cadrul galei se vor mai oferi două premii speciale: Premiul Special al Juriului și Premiul pentru întreaga activitate, alese de echipa de organizare PIN awards și de juriul galei.

Comentarii