Începe Săptămâna Mare pentru creştinii catolici: joi se sfinţesc uleiurile şi peste 300 de preoţi depun din nou jurămintele

luni, 03 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Începe Săptămâna Mare pentru creştinii catolici: joi se sfinţesc uleiurile şi peste 300 de preoţi depun din nou jurămintele

Începând de luni, 3 aprilie 2023, creştinii catolici din Iaşi se pregătesc, alături de întreaga comunitate catolică din lume, pentru a sărbători Învierea Domnului care anul acesta va fi cu o săptămână mai devreme decât celebrarea similară a ortodoxiei. 

În pregătirea acestui eveniment, vor fi trei zile încărcate simbolic din Săptămâna Mare, pe modelul existent în fiecare an, şi care vor fi marcate prin slujbe specifice la Catedrala „Sfânta Fecioară Regină Maria” din Iaşi.

În mod concret, primul dintre acestea, care a fost şi anunţat oficial de către Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, este unul deosebit: de la ora 10.30, joi, 6 aprilie, va avea loc Liturghia crismei.

Este momentul în care se sfinţesc uleiurile ce urmează să fie folosite în toate momentele liturgice importante de-a lungul anului, iar cea mai impresionantă imagine va fi a celor peste 300 de preoţi care îşi vor reînnoi jurămintele pe care le-au făcut în ziua în care au fost hirotoniţi.

„În cadrul Sfintei Liturghii se vor sfinţi uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi şi crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor etc.). Uleiurile nou-sfinţite vor fi distribuite decanilor, apoi aceştia le vor împărţi parohilor; întâlnirea de după Liturghie va fi la subsolul catedralei. Uleiurile vechi vor fi arse împreună sau vor fi puse în candela de la preasfântul sacrament. Credincioşii vor primi explicaţii asupra folosirii uleiurilor sacre şi a eficacităţii lor în viaţa creştină”, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Conform tradiţiei, joi seara are loc şi Liturghia Cinei Domnului, de regulă în jurul orei 18.00, când, în amintirea gestului lui Isus în care a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină, episcopul local spală picioarele a 12 persoane.

În anii pandemiei celebrarea a fost întreruptă pentru a respecta măsurile de siguranţă, dar anul acesta este posibil să fie reluat obiceiul.

În ziua următoare, Vinerea Sfântă, nu se sărbătoreşte Liturghia, ci o singură slujbă seara – Patima Domnului – în condiţii aparte. Altarul este gol, nu are pe el nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar.

Credincioşii trec prin această zi de post şi abstinenţă, pregătindu-se pentru Sâmbata Sfântă. Aceasta este una dintre puţinele zile din an în care Biserica Catolică este în tăcere – nu se celebrează nicio manifestare, credincioşii fiind invitaţi să mediteze la pătimirea şi moartea lui Cristos. Iar Învierea este celebrată cu candele aprinse în mâine în noaptea de Sâmbătă spre Duminică.

FOTO Credit – Adrian Cuba

Comentarii