De Sănătate

Punem punctul pe știi

Infarctul poate afecta, în timp, creierul

miercuri, 28 iunie 2023, 12:10
3 MIN
 Infarctul poate afecta, în timp, creierul

Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală în care alimentarea cu sânge a inimii este brusc și grav redusă sau întreruptă, ceea ce face ca mușchiul cardiac să moară din cauza lipsei de oxigen. Într-un studiu recent, cercetători de la Johns Hopkins Medicine au analizat datele unor persoane adulte pentru a determina dacă există o legătură între infarctul miocardic și declinul cognitiv, care duce în timp la demență.

Noile rezultate, publicate luna trecută, în Jama Neurology, au arătat că un infarct miocardic, în rândul celor care nu au suferit niciodată unul, nu a fost asociat cu un declin brusc imediat al cogniției, însă, în comparație cu cei care nu au suferit un infarct, s-a înregistrat un declin semnificativ mai rapid al cogniției în anii care au urmat atacului de cord.

Declinul cognitiv global după un infarct a fost echivalent cu aproximativ șase până la 13 ani de îmbătrânire cognitivă.
Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală în care alimentarea cu sânge a inimii este brusc și grav redusă sau întreruptă, ceea ce face ca mușchiul să moară din cauza lipsei de oxigen.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Statele Unite, în fiecare an, aproximativ 805.000 de americani suferă un infarct miocardic. Dintre aceștia, 605.000 reprezintă un prim infarct, iar 200.000 se întâmplă la persoane care au avut deja unul.

„Datorită faptului că multe persoane sunt expuse riscului de infarct, sperăm că rezultatele vor reprezenta un semnal de alarmă pentru ca oamenii să-și controleze cât mai curând posibil factorii de risc vascular, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat, deoarece am demonstrat că un infarct crește riscul de scădere a cogniției și memoriei mai târziu în viață”, a declarat Michelle Johansen, doctor în medicină, și profesor asociat de Neurologie la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

În cadrul unei analize combinate a șase studii diferite de mare amploare efectuate pe adulți între 1971 și 2019, cercetătorii au determinat dacă persoanele care au suferit un infarct miocardic au prezentat modificări ale cogniției în comparație cu persoanele similare lor din toate punctele de vedere, dar care nu au suferit unul.

Cercetătorii au folosit un sistem de puncte pentru a măsura cogniția globală sau generală a participanților de-a lungul timpului, precum și memoria și funcționarea executivă – sau cât de bine iau oamenii decizii cognitive complexe.

Deși în cazul celor care au suferit un infarct, cercetătorii nu au constatat un declin cognitiv semnificativ imediat după atac, totuși testele cognitive ale participanților au arătat un declin de-a lungul anilor care au urmat evenimentului.
Scorurile la mai multe teste cognitive diferite au fost combinate pentru a reprezenta un domeniu cognitiv.
O scădere a punctelor a indicat un declin în acel domeniu cognitiv.

Eșantionul studiului a cuprins 30.465 de persoane care nu suferiseră un infarct sau un AVC și care nu aveau demență la momentul primei evaluări cognitive; 29% dintre indivizi au fost de culoare, 8% hispanici și 56% au fost femei.

Din eșantionul total, 1.033 de persoane au ajuns să aibă cel puțin un infarct, iar dintre acestea, 137 au avut două.
Indivizii care au suferit infarct au fost mai predispuși să fie mai în vârstă și de sex masculin.

Cercetătorii și-au propus în continuare să analizeze alte aspecte ale sănătății inimii și modul în care acestea pot afecta sănătatea creierului.
„Am arătat că prevenirea infarctului poate fi o strategie pentru a păstra sănătatea creierului la adulții în vârstă”, spune dr. Johansen. „Acum trebuie să determinăm ce anume cauzează declinul cognitiv în timp”, a mai menționat ea.

 

Comentarii