De Sănătate

Punem punctul pe știi

Îngrijirile paliative aduc calitate vieţii pacienţilor cu cancer pulmonar. Sfaturile medicului Mihaela Ivan

miercuri, 19 ianuarie 2022, 11:29
4 MIN
 Îngrijirile paliative aduc calitate vieţii pacienţilor cu cancer pulmonar. Sfaturile medicului Mihaela Ivan

Felicia Mărcuş, 38 ani, Iaşi: ” De câţiva ani am grijă de un unchi în vârstă de 69 ani care, în urmă cu câteva luni a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. I s-a recomandat să facă chimioterapie, dar cu greu face faţă efectelor adverse. Simptomele pe care le acuză sunt foarte greu de gestionat: greaţă, vărsături, dureri, oboseală, uneori constipaţie, alteori diaree, insomnii şi depresie. Se învinovăţeşte foarte mult pentru faptul că a fumat zeci de ani, cel puţin un pachet cu ţigări, zilnic. El nu are copii şi soţia lui s-a pierdut în urmă cu mai mulţi ani. Eu vreau să îl ajut dar, sincer, de multe ori, în faţa simptomelor bolii lui, mă simt neputincioasă. Înţeleg că suferinţa lui nu poate fi vindecată, dar mi-aş dori să sufere mai puţin. Medicul său oncolog mi-a spus de îngrijiri paliative şi aş vrea să ştiu ce pot să fac să beneficieze de această îngrijire şi cum ar schimba această terapie starea sa”

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog atestat în îngrijiri paliative, Şef de secţie Spitalul „Sf. Sava” Iaşi: ”Cancerul bronhopulmonar a fost şi rămâne o cauză majoră de mortalitate la nivel mondial. Managementul cancerului bronhopulmonar presupune conlucrarea mai multor specialităţi – un rol foarte important având şi îngrijirea paliativă, atât în evoluţia bolii cât şi în stadiul final. Îngrijirea paliativă este abordarea care permite îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora.

Tratamentul paliativ semnifică îngrijirea activă a pacienţilor cu o boală ce avansează încontinuu şi nu mai răspunde la tratamentul curativ, fiind vizate durerea şi alte simptome, precum şi asigurarea susţinerii psihologice, sociale şi spirituale. Îngrijirea paliativă este confundată de cele mai multe ori cu îngrijirea în stadiul terminal, ceea ce este greşit pentru că îngrijirea paliativă nu este sinonimă cu îngrijirea terminală. Multă lume aude de acest termen şi se gândeşte automat la „sfârşitul vieţii”, sau îngrijirile care sunt acordate atunci când „nu mai este nimic de făcut”.

Nimic mai greşit! De fapt, îngrijirile paliative, reprezintă o „mână de ajutor”, chiar dacă nu „vindecă” şi nici nu previn apariţia bolilor incurabile; ele sunt aplicate în strânsă legătură cu fiecare specialitate medicală, în care se găsesc boli cronice incurabile, de la începutul bolii, şi pot contribui la prelungirea vieţii. La un pacient cu cancer, îngrijirea paliativă este introdusă în orice moment al „călătoriei” sale prin boală – chiar de la diagnosticarea cancerului până la sfârşitul vieţii. Îngrijirile paliative pot fi integrate împreună cu regimuri de tratament pentru cancer, cum ar fi chimioterapia şi radioterapia, pentru a ajuta la încetinirea, oprirea sau vindecarea cancerului.

Îngrijirile paliative pot oferi soluţii care pot îmbunătăţi doar calitatea vieţii pacientului care este diagnosticat cu cancer şi care a iniţiat un tratament pentru cancer. Îngrijirea paliativă poate fi acordată unui pacient care a finalizat tratamentul pentru cancer, dar care are în continuare efecte secundare sau simptome fizice Aproximativ 80 % dintre cazurile de cancer la plămani sunt asociate cu fumatul, de aceea mulţi pacienţi se învinovăţesc pentru apariţia bolii şi refuză să îşi accepte diagnosticul. Echipa de îngrijiri paliative va ajuta pacienţii să scape de sentimentul de vinovăţie şi poate reduce anxietatea specifică acestei perioade.

Cancerul este una din cele mai dureroase afecţiuni, iar controlul durerii reprezintă o prioritate pentru pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate, pentru care vindecarea nu mai este posibilă.Tratamentul paliativ poate ajuta pacientul să facă faţă durerilor ce apar în cursul bolii sau în urma unei operaţii. Medicamentele, terapia prin masaj sau tehnicile de relaxare pot ajuta la ameliorarea durerilor. România se află pe antepenultimul loc în lume la consumul de medicamente antidureroase opioide. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că oamenii care au nevoie de tratament adecvat împotriva durerilor, de 9 ori din 10, NU îl primesc… Atunci când chimiotarapia face parte din tratamentul pentru cancerul pulmonar, cum este cazul unchiului dumneavoatră, îngrijirile paliative pot ameliora reacţiile adverse ale acestui tratament. Greaţa, vărsăturile, durerile, oboseala, constipaţia, diareea, insomniile şi depresia sunt cele mai comune reacţii adverse ce apar în urma chimioterapiei.

Echipa de specialişti care oferă îngrijiri paliative va ajuta pacientul să se simtă mai bine şi să facă faţă acestor simptome. Unchiul dvs poate beneficia de îngrijiri paliative într-un centru specializat pe acest tip de tratament. În acest centru/spital specializat în îngrijiri paliative se „tratează” mai degrabă persoana decât boala; aceste îngrijiri se concentrează mai mult pe calitatea vieţii decât asupra duratei acesteia. Îngrijirile paliative vor ajuta pacientul să se simtă cât se poate de bine în momentele dificile date de evoluţia bolii. Foarte important este şi păstrarea speranţei, poate că nu sunt speranţe mari pentru vindecare, însă există alegeri pe care le putem face astfel încât să controlăm calitatea vieţii pentru a parcurge boala cu demnitate”.

 

 

 

 

 

Comentarii