De Business

Punem punctul pe știi

Inspectorii fiscali ieşeni au „înteţit” controalele la firme şi persoane fizice

In primele zece luni ale acestui an au fost efectuate mai multe verificări decât tot anul trecut.

miercuri, 08 decembrie 2021, 08:00
2 MIN
 Inspectorii fiscali ieşeni au „înteţit” controalele la firme şi persoane fizice

Inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi au făcut mai multe controale firmelor locale în primele zece luni ale acestui an faţă de întreg anul 2020, când a început pandemia de Covid-19, reiese din analiza datelor transmise la solicitarea „Ziarului de Iaşi" de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi. 

Au fost verificate atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice. Astfel, dacă în perioada ianuarie – decembrie 2020 au fost făcute 597 de controale inopinate/constatări la faţa locului în rândul persoanelor juridice din judeţul Iaşi, în intervalul ianuarie – octombrie 2021, inspectorii fiscali ieşeni au efectuat 634 de controale inopinate/constatări la faţa locului. Cât priveşte persoanele fizice, AJFP Iaşi „a bifat", în primele zece luni din anul curent, 18 controale inopinate/constatări la faţa locului, dublu faţă de tot anul 2020, potrivit centralizării datelor de către instituţia ieşeană.

În primele zece luni din anul 2021, prin inspecţiile fiscale parţiale efectuate la firmele locale, AJFP Iaşi a reuşit să atragă la buget o sumă suplimentară totală de 104,56 milioane de lei – circa 98,2 milioane de lei de la persoanele juridice, iar în urma activităţii de inspecţie fiscală la persoanele fizice o sumă de aproximativ 6,36 milioane de lei.

Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut, mai exact în perioada ianuarie – decembrie 2020, inspectorii ieşeni au strâns în total 113,1 milioane de lei – circa 106 milioane de lei de la persoanele juridice, iar 7,1 milioane de lei de la persoanele fizice. În perioada ianuarie – octombrie 2021, la nivelul judeţului nostru au fost derulate în total 612 de inspecţii fiscale parţiale – 469 la persoanele juridice, iar 143 la persoanele fizice. Pentru comparaţie, în perioada 01.01.2020 – 31.12.2020 s-au făcut în total 861 de inspecţii fiscale parţiale – 664 în rândul persoanelor juridice, iar 197 la persoanele fizice.  

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede inclusiv reforma administraţiei fiscale, care presupune, printre altele, şi creşterea numărului de inspecţii fiscale cu 10% până la sfârşitul anului 2025, ca parte a strategiei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Odată cu implementarea de anul viitor a sistemului de raportare SAF-T (Standard Audit File for Tax), care constă în transferul electronic de date contabile şi fiscale de la companii către administraţia fiscală, se aşteaptă optimizarea controalelor ANAF şi creşterea capacităţii de analiză a documentelor. Raportarea SAF-T va fi obligatorie din ianuarie 2022 pentru marii contribuabili şi, ulterior, pentru contribuabilii mici şi mijlocii. 

Comentarii