INSPIR 2018 reuneşte la Iaşi nume importante din pneumologie!

miercuri, 13 iunie 2018, 15:36
4 MIN

Lucrările conferinţei au debutat astăzi, pe parcursul celor 4 zile urmând să aibă loc  comunicări şi dezbateri ştiinţifice structurate în cursuri preconferinţă, mese rotunde şi workshopuri.

Conferinţa de Pneumologie INSPIR 2018 va reuni săptămâna aceasta la Iaşi nume importante din pneumologie dar şi din alte specialităţi medicale din România, Republica Moldova, Anglia şi din Norvegia. Lucrările conferinţei debutează astăzi, pe parcursul celor 4 zile urmând să aibă loc  comunicări şi dezbateri ştiinţifice structurate în cursuri preconferinţă, mese rotunde şi workshopuri.

De asemenea, în cadrul conferinţei se va desfăşura un atelier zilnic de ecografie toracică, concursuri de postere, va exista şi o secţiune destinată asistenţilor medicali şi va exista şi  o lansare de carte – un volum de lucrări extenso sub îndrumarea prof. univ. dr. Traian Mihăescu. ”Unitatea Prin Interdisciplinaritate” este tematica din acest an a Conferinţei de Pneumologie – INSPIR 2018 , aflată la a XV a ediţie: vor fi dezbătute numeroase teme de pneumologie aflate în strânsă legătură cu cardiologia, chirurgia toracică, medicina de urgenţă, dermatologia, nefrologia, epidemiologia.

O noutate este şi atenţia acordată pacienţilor. Organizatorii conferinţei îşi propun implicarea şi educarea pacienţilor cu boli respiratorii cronice. Aceştia se vor putea plimba, gratuit, cu tramvaiul de epocă, sâmbătă, 16 iunie  2018, începând cu ora 13:30, plimbare în timpul căreia vor putea discuta cu medicii şi vor primi informaţii despre bolile respiratorii cronice.

”Cei 350 de participanţi, 60 de lectori şi peste 70 de teme ştiinţifice fac din INSPIR un reper în lumea medicală. Cea mai mare bucurie a noastră a fost participarea numeroasă mai ales a medicilor tineri: deoarece am avut foarte multe solicitări de înscriere, a trebuit să schimbăm locaţia iniţială.  De asemenea, încercăm să fim mai aproape şi de pacienţi. Prin acţiunea de sâmbătă dorim să contribuim la ceea ce înseamnă educarea pacienţilor cu boli respiratorii cronice dar şi conştientizarea în rândul populaţiei a importanţei diagnosticului precoce şi a tratamentului corect în astfel de afecţiuni. Să nu uităm că BPOC-ul este o afecţiune cronică din ce în ce mai frecventă din cauza numărului mare de fumători. Boala nu se vindecă. Dar diagnosticată  cât mai repede şi tratată corect, evoluţia acesteia poate fi încetinită”, a subliniat prof. dr. Traian Mihăescu, preşedintele INSPIR 2018.

Lucrările conferinţei se vor desfăşura  în Iaşi, în perioada 13-16 iunie 2018, la Palas Congress Hall, Sălile Rossini şi Verdi.Conferinţa INSPIR 2018 este organizată sub egida Universităţii de Medicinăşi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, Societatea Română de Pneumologie, INSPIR şi Colegiul Medicilor Iaşi. Pentru mai multe informaţii despre eveniment şi despre desfăşurarea acestuia, puteţi accesa site-ul manifestării: www.inspiriasi.ro, pagina oficială de Facebook: @Conferinta Pneumologie.

Invitat supriză la conferință: primul ieșean care a beneficiat de un transplant pulmonar!

La una dintre prezentările conferinței a participat și un invitat supriză: Mugurel Amariței, primul pacient care a beneficiat de un transplant pulmonar în România. Acesta a beneficiat de un transplant pulmonar în aprilie 2018, primul de acest fel efectuat în România de către medicii de la Spitalul ”Sf. Maria” București.

După trei ani în care a stat aproape numai la pat, fiind dependent de oxigen, acum  Mugurel Amariței poate ieși din casă, bineînțeles, cu condiția să respecte indicațiile medicilor vis-a-vis de limita de efort și de urmare a tratamentului medicamentos post-transplant.

”L-am invitat și speram că va veni pentru a putea discuta cu el.  Pacientul este supravegheat și merge la controale periodice la București unde a făcut recuperare dar ne-am dorit să discutăm și noi cu el și să vedem cum se simte. Mă bucur să văd că este bine, chiar foarte bine. Cel mai mult m-am bucurat când am aflat că a venit singur până la aici, fără să aibă nevoie de ajutor. Cei care sunt dependenți de oxigen știu ce înseamnă o astfel de libertate de mișcare. Sperăm ca și în viitor evoluția lui să fie la fel de bună”, a punctat prof. dr. Traian Mihăescu.

”Mă simt foarte bine și sunt foarte bucuros că nu mai trebuie să stau închis mereu în casă, țintuit la pat. Acest transplant pulmonar a fost o șansă enormă pentru mine. Am început practic o nouă viață”, a spus Mugurel Amariței.

 

Comentarii