Instanţă din România: Prinderea de fund a unei femei nu este infracțiune sexuală

miercuri, 05 iulie 2023, 15:47
3 MIN
 Instanţă din România: Prinderea de fund a unei femei nu este infracțiune sexuală

Un agresor sexual a scăpat de închisoare după ce două judecătoare de la Curtea de Apel București au considerat că ridicarea fustei și prinderea de fund a unei femei sunt fapte care nu trebuie pedepsite. În primă instanță, el a primit o pedeapsă de 4 ani și 9 luni închisoare.

În ianuarie 2023, Judecătoria Sector 4 îl condamna pe George Vasilescu, un individ de 51 de ani din București la o pedeapsă de 4 ani și 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală.

Concret, în toamna anului 2022, în jurul orei 21, Vasilescu a urmărit o femeie care se întorcea de la serviciu, a mers în spatele ei până în dreptul blocului unde locuia aceasta, a prins ușa de la intrare și a intrat în hol, iar în fața liftului, când femeia i-a spus că vrea să urce singură în lift, i-a ridicat fusta și a prins-o de fund.

Femeia a început să țipe, iar necunoscutul a fugit. Victima a intrat în casă, i-a povestit soțului întâmplarea și, împreună, au ieșit să-l caute pe individ.

La 100 de metri de blocul aflat într-o zonă centrală a Bucureștiului l-au întâlnit pe Vasilescu care nu a recunoscut ce a făcut. Femeia i-a făcut o fotografie, apoi a mers la poliție și a făcut plângere.

Pe baza înregistrărilor de pe camerele de luat vederi din zonă și din mijlocele de transport STB poliția  a refăcut traseul victimei și a luat amprente de pe mânerul ușii blocului. Una dintre urme se potrivea cu amprentele lui George Vasilescu, care a fost descoperit în baza de date a poliției printr-o aplicație informatică de recunoaștere facială. Totodată, polițiștii au stabilit că agresorul și-a urmărit victima încă din autobuz.

Testat cu detectorul de minciuni, Vasilescu a picat testul. Totodată, ela fost reținut și apoi arestat preventiv până la data pronunțării primei instanțe.

În timpul judecății, instanța a constatat că Vasilescu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani, 4 luni închisoare, fiind eliberat la termen din penitenciar în decembrie 2021. Prima condamnare a fost tot pentru agresiune sexuală, victime fiind 5 tinere, iar modul de operare a fost același.

Codul penal definește „agresiunea sexuală” drept „actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Surpriza din apel

Agresorul Vasilescu a făcut apel și dosarul a ajuns la Curtea de Apel București la judecătoarele Cristina Carmen Craiu și Mihaela Niță.

În apel, Vasilescu a cerut achitarea pe motiv că nu el a agresat victima în scara blocului motivând că amprenta sa a fost găsită doar pe mânerul exterior al ușii blocului, nu și în interiorul imobilului.

După deliberări, cele două judecătoare au ajuns la concluzia că „acțiunea inculpatului de a o apuca de fund pe persoana vătămată nu reprezintă un act de agresiune sexuală.

În opinia Curții, conduita inculpatului, deși reprobabilă, nu are conotație penală, simplul gest de a pune mâna pe fundul persoanei vătămate, fără  consimțământul acesteia, persoana vătămată fiind luată prin surprindere, neputând fi caracterizat ca act de agresiune sexuală în sensul legii penale. (…)

Curtea nu achiesează la considerentele primei instanțe, neputând fi reținute constrângerea și vulnerabilitatea persoanei vătămate, în condițiile în care din probele administrate nu rezultă că inculpatul a exercitat vreun act de constrângere asupra persoanei vătămate, acesta profitând, în fapt, de împrejurarea că persoana vătămată ( persoană matură) s-a întors cu spatele la el, iar după gestul său ce se impune, de altfel, a fi blamat, a fugit, ca urmare a țipetelor persoanei vătămate”, mai consemnează judecătoarele Craiu și Niță de la Curtea de Apel București.

În concluzie, recidivistul Vasilescu a fost achitat și eliberat după 5 luni de arest preventiv. Decizia este definitivă. (presshub.ro)

Comentarii