De Sănătate

Punem punctul pe știi

Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului

joi, 26 ianuarie 2023, 10:12
4 MIN
 Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului

Doar 2% din oameni fac tot ce pot pentru a-și menține creierul sănătos, potrivit noilor cifre publicate de organizația Alzheimer’s Research UK. Noul instrument digital Think Brain Health Check-in îi determină pe oameni să răspundă la o serie de întrebări bazate pe dovezi despre factorii despre care cercetările efectuate de oamenii de știință de la University College London (UCL) au arătat că ar putea influența sănătatea creierului.

Conform constatărilor dintr-o cercetare condusă de profesorul Gill Livingston (UCL Psychiatry), până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite dacă 12 factori de risc ar putea fi eliminați în totalitate. Aceștia includ și: fumatul, tulburările de auz, hipertensiunea arterială, inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool, diabetul și contactele sociale rare.

Cu toate acestea, doar o treime dintre oameni realizează că există pași pe care îi pot face pentru a-și reduce riscul de demență. Potrivit unui sondaj YouGov, comandat de Alzheimer’s Research UK, 98% dintre oameni pot face îmbunătățiri atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății creierului lor. Sondajul a mai relevat că mai puțin de o treime (31%) din oameni dorm șapte ore de somn de calitate, recomandate pe noapte.
Peste o treime dintre oameni raportează că nu reușesc să-și stimuleze creierul în mod regulat, 32% reușind să facă acest lucru doar ocazional, în timp ce 4% simt că nu își provoacă creierul niciodată. Dar, într-o notă mai pozitivă, peste un sfert (27%) cred că își provoacă creierul zilnic.

Două ore și jumătate de exerciții fizice moderate pe săptămână este timpul de activitate fizică recomandat de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie, dar 26% dintre englezi fac acest lucru ocazional, în timp ce 22% nu fac asta niciodată.

În privința relațiilor sociale, englezii mențin legătura între ei, 73% din ei vorbesc cu prietenii, familia și colegii fie zilnic (40%), fie de câteva ori pe săptămână (33%). Oamenii chestionați par să țină cont de verificarea tensiunii arteriale, 61% și-au măsurat-o în ultimul an.

Instrumentul digital gratuit pentru verificarea sănătății se bazează pe cele mai recente dovezi în reducerea riscului de demență și a fost dezvoltat sub îndrumarea unui grup de experți de cercetători, inclusiv de profesorul Livingston de la UCL Psihiatrie și dr. Naaheed Mukadam, precum și de profesorul Jonathan Schott (UCL).

Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a finaliza acest chestionar, care evidențiază zonele în care oamenii se descurcă bine, dar oferă și sfaturi persoanelor despre domenii în care pot face mai mult pentru a-și îngriji creierul și astfel să-și reducă șansele de a dezvolta demență.

Check-in-ul acoperă totul, de la activitatea fizică la dieta sănătoasă, precum și factorii favorizanți: auzul, somnul, provocarea cognitivă și bunăstarea mentală. Oamenii de toate vârstele sunt încurajați să participe la check-in, dar instrumentul digital se adresează în primul rând adulților cu vârste de 40 și 50 de ani. Cercetările spun că aceasta este o fereastră deosebit de importantă pentru a lua măsuri pentru a ne îngriji sănătatea creierului și a reduce riscul de demență, arată siteul Medicalxpress.com.

 „Sperăm că Think Brain Health Check-in va arăta oamenilor că există lucruri care pot fi făcute pentru a-și îmbunătăți sănătatea creierului și să le ofere un mijloc practic și ușor de a lua măsuri pentru a-și reduce riscul de demență. Deși încă nu există modalități sigure de a preveni demența – cel mai  probabil riscul este legat de o combinație a vârstei, moștenirea genetică și stilul nostru de viață – dovezile au arătat că există pași pe care îi putem  urma cu toții pentru a ne îmbunătăți sănătatea creierului. În prezent, doar o treime dintre oameni realizează că acest lucru este posibil și trebuie să schimbăm acest lucru urgent. Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu în viață să începeți să vă îngrijiți creierul – așa că vă rugăm să faceți verificarea astăzi pentru a vă îmbunătăți sănătatea creierului”, a atras atenția profesorul Schott.

Hilary Evans, directorul executiv al Alzheimer’s Research UK, a declarat că este timpul ca națiunea să se trezească la ideea sănătății creierului și a modului în care îngrijirea creierului nostru poate reduce riscul de demență. ,,Faptul că 98% dintre oameni pot să-și îmbunătățească sănătatea creierului lor evidențiază potențialul uriaș al noului Think Brain Health Check-in”.

 

Comentarii