Interesantă dezbatere a GDS Iaşi, diseară, despre securitatea Europei în noul context de război

marți, 19 aprilie 2022, 10:11
2 MIN
 Interesantă dezbatere a GDS Iaşi, diseară, despre securitatea Europei în noul context de război

În această seară, de la 18:00, o dezbatere pe care o recomand calduros avînd în vedere calitatea celor implicaţi: «Securitatea europeană între autonomie strategică şi o nouă viziune pentru NATO».

Dezbaterea organizată de Grupul pentru Dialog Social despre resetarea arhitecturii de securitate din Europa pe fondul războiului ruso-ucrainean va avea loc în format online. Înscrieri aici

La discuţii vor participa:

• Ştefan Popescu (analist de politică externă)

• Eugenia Guşilov (expert în energie şi director fondator al think tank-ului Romania Energy Center – ROEC)

• Octavian Manea (Centrul pentru Securitate, Diplomaţie şi Strategie, Universitatea Liberă din Bruxelles, VUB)

Dialogul va pleca de la dezbaterile din interiorul Uniunii Europene şi NATO, şi de la agendele diverselor state membre (inclusiv cele de pe Flancul Estic) cu privire la transformările pe care cele două organizaţii trebuie să le îmbrăţişeze în contextul unui mediu de securitate fundamental transformat. UE tocmai şi-a lansat “busola strategică”, iar NATO se află pe ultima sută de metri a unui nou concept strategic (care va fi prezentat în iunie, la Madrid). Ambele sunt procese de reflecţie care vor să definească priorităţile celor două organizaţii pentru următorul deceniu şi pentru o lume cu trăsături care amintesc mai degrabă de un Război Rece 2.0, un timp al competiţiei între marile puteri, al revizionismului geopolitic şi chiar al revenirii perspectivei războaielor de mare intensitate.

O altă dimensiune care va fi abordată ţine de resetarea peisajului energetic european şi de imperativul regândirii securităţii energetice într-un mod care să neutralizeze dependenţa de Rusia. Agresiunea rusă asupra Ucrainei a creat o presiune uriaşă la nivelul opiniei publice europene pentru renunţarea la importurile de resurse energetice care provin din Rusia (cărbune, gaz natural, ţiţei). De la începutul acestui război, Uniunea Europeană a plătit 35 miliarde de euro Rusiei pentru energie, şi doar 1 miliard de euro sub formă de ajutor Ucrainei. Contrastul e uriaş, iar poziţia UE este foarte dificil de apărat din punct de vedere moral, întrucât continuând să ia resurse energetice din Rusia, Europa alimentează direct războiul împotriva Ucrainei.

Mai multe detalii vezi aici

Comentarii