Iohannis decalează recepţia de Ziua Naţională ca să plece în Dubai pentru un discurs de câteva minute

marți, 28 noiembrie 2023, 10:57
2 MIN
 Iohannis decalează recepţia de Ziua Naţională ca să plece în Dubai pentru un discurs de câteva minute

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va decola de Ziua Naţională a României spre Dubai, acolo unde va susţine a doua zi, pe 2 decembrie, un discurs de 3 minute la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice. Recepţia de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni va începe, spre deosebire de anii trecuţi, când avea loc seara, la ora 14.00, astfel încât şeful statului să poată decola spre Dubai. El va vorbi la COP28, pe tema încălzirii globale, alături de Papa Francisc, premierii Marii Britanii, Italiei şi Germaniei, dar şi de preşedinţii Israelului şi ai Palestinei.

 Abia întors în turneul african, şeful statului român va pleca pentru a doua oară în acest an în Emiratele Arabe Unite. Mai exact, în Dubai, pentru a participa de data aceasta la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Discursul lui Klaus Iohannis este programat să aibă loc în faţa celor peste 70.000 de participanţi în ziua de 2 decembrie. Digi24.ro a studiat protocolul Summitului din Dubai, acolo unde li s-a interzis tuturor vorbitorilor să depăşească limita de 3 minute.

Potrivit organizatorilor, “pentru a fi corect cu toţi vorbitorii, limitele de timp vor fi strict respectate. Un dispozitiv electronic/mecanic va fi folosit pentru a marca cele 3 minute alocate fiecărui vorbitor. Acest lucru va permite tuturor vorbitorilor să-şi prezinte declaraţiile naţionale. Părţile sunt încurajate să se asigure că declaraţiile lor naţionale nu depăşesc un maxim de trei minute”. Acelaşi document confirmă prezenţa mai multor şefi de stat în Dubai pentru Summitul COP28. Papa Francisc va deschide lista vorbitorilor în ziua de 2 decembrie 2023. După ora 9.20 este programat să-şi ţină alocuţiunea preşedintele Klaus Iohannis.

Tot în acelaşi segment vor vorbi preşedintele Franţei şi prim-miniştrii Italiei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Japoniei, Suediei, Finlandei şi mulţi alţii. Administraţia Prezidenţială încă nu a făcut public programul pentru deplasarea din Dubai. Există informaţii care spun că preşedintele va avea un sejur de patru zile (între 1 şi 4 decembrie) în Dubai, la fel ca în perioada 18-21 martie 2023, când a avut o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitaţia Alteţei Sale Şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Vezi mai multe detalii pe digi24.ro

Comentarii