ISJ a făcut ghiduri pentru profesori şi părinţi pe tema războiului

joi, 17 martie 2022, 02:50
2 MIN
 ISJ a făcut ghiduri pentru profesori şi părinţi pe tema războiului

Tema războiului din Ucraina nu a ocolit în ultimele două săptămâni nici şcolile din judeţul Iaşi, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi sau al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi au demarat deja diferite activităţi în acest sens sau încurajează cadrele didactice să poarte în permanenţă un dialog cu elevii pentru a-i ajuta pe aceştia să depăşească eventuale frici sau să înţeleagă cum pot fi de folos refugiaţilor sau cum pot gestiona emoţiile. De asemenea, activităţile sunt menite şi să promoveze ideea de pace, impotanţa înţelegerii, cooperării şi solidarităţii. De asemenea, o parte dintre acţiunile realizate în şcolile din Iaşi sau în instituţiile subordonate ISJ Iaşi sunt destinate şi părinţilor.

"În acest context complicat, este important să transmitem copiilor informaţii pentru a înţelege lumea din jur, pentru a interpreta, conform nivelului lor de înţelegere, evenimentele pe care le trăim. Inspectoratul Şcolar Judeţean recomandă dialogul permanent cu elevii, atât prin activităţile desfăşurate de consilierii şcolari şi de diriginţii claselor, cât şi prin cele propuse în cadrul disciplinelor de specialitate – aria curriculară socio-umane – sau al celorlalte ore, atunci când este necesar. Totodată, CJRAE Iaşi a realizat, pentru cadrele didactice, dar şi pentru părinţi, materiale care să faciliteze dialogul cu elevii pentru a-i ajuta să îşi înţeleagă şi să îşi gestioneze emoţiile provocate de contextul actual. Remarcăm implicarea şcolilor ieşene, modul în care au susţinut constant, prin donaţiile realizate, campania propusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi – Împreună pentru speranţă! – prin care s-a oferit ajutor refugiaţilor din Ucraina, dar şi modul în care au organizat activităţi de promovare a păcii, de înţelegere a importanţei cooperării şi solidarităţii", a explicat pentru Ziarul de Iaşi prof. Antonina Bliorţ, inspector şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educaţie şi purtător de cuvând al ISJ Iaşi.

Practic, prin activităţile, proiectele sau mesajele realizate de către ISJ Iaşi şi CJRAE Iaşi, cele două instituţii prezintă o serie de ghiduri care să vină în ajutorul profesorilor în ceea ce priveşte eventualele discuţii, curiozităţi sau întrebări care vin din partea elevilor, dar şi modalităţi prin care pot gestiona anumite frici care pot apărea în rândul elevilor. Astfel, la întrebarea "De ce să vorbim cu elevii despre război", în materialele realizate de cele două instituţii, se motivează nevoia tinerilor de a le fi ascultate grijile şi preocupările, nevoia tinerilor de a se informa din surse credibile, faptul că şcoala este locul unde se promovează gândirea civică, dar şi că elevii au nevoie să le fie motivate stările emoţionale, să fie informaţi corect sau că au nevoie de un loc unde se pot exprima. Un ghid similar a fost realizat şi pentru părinţi, pentru a-i ajuta pe aceştia să discute cu copiii lor.

Comentarii