Israel-Hamas: Mai multe universităţi din SUA, vizate de anchete pentru antisemitism sau islamofobie

vineri, 17 noiembrie 2023, 19:00
2 MIN
 Israel-Hamas: Mai multe universităţi din SUA, vizate de anchete pentru antisemitism sau islamofobie

Departamentul Educaţiei american a deschis mai multe anchete pentru antisemitism sau islamofobie în interiorul unor universităţi prestigioase în ale căror campusuri au avut loc reacţii uneori violente la războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmite AFP.

Universităţile Columbia, Cornell şi Pennsylvania – trei instituţii de învăţământ superior de elită din estul SUA – sunt vizate în mod special, a anunţat Departamentul Educaţiei joi.

Şapte instituţii, printre care un grup şcolar din statul Kansas, sunt vizate în total în ceea ce constituie primul val al anchetelor de acest fel desfăşurate de autorităţile americane din domeniul educaţiei după începerea conflictului dintre Israel şi Hamas.

Cinci anchete se referă la acuzaţii de ''hărţuire antisemită'' şi două la cele de ''hărţuire islamofobă'', a precizat Departamentul Educaţiei american.

''Ura nu îşi are locul în şcolile noastre, punct'', a declarata secretarul educaţiei american, Miguel Cardona.

La finalul lunii octombrie, Casa Albă avertizase cu privire la ''creşterea alarmantă a incidentelor antisemite în şcolile şi campusurile universitare'', după lansarea atacului terorist de amploare al Hamas contra Israelului, pe 7 octombrie.

Campusurile universitare din SUA au devenit obiectul a numeroase polemici legate de conflictul Israel-Hamas, inclusiv campusul universităţii Harvard, unde un comunicat pro-palestinian semnat de asociaţii studenţeşti a provocat indignarea unor politicieni.

La Universitatea Columbia, deja vizată de o anchetă, două asociaţii studenţeşti care au cerut o încetare a focului în Gaza au fost suspendate de universitate, fiind acuzate că au lansat ''discursuri ameninţătoare şi intimidări''.

La universitatea Cornell, din nordul statului New York, cursurile au fost anulate pe 3 noiembrie pentru a permite calmarea situaţiei în campus după inculparea de către justiţia federală a unui student care proferase în mediul online ameninţări cu moartea contra colegilor evrei.

Şi la Universitatea Pennsylvania mesaje antisemite au fost proiectate pe clădirile unui campus din Philadelphia săptămâna trecută. ''Universitatea va continua să combată cu vigilenţă antisemitismul şi orice formă de ură'', a adăugat conducerea universităţii.

Aceste anchete ale Departamentului Educaţiei american, bazate pe legislaţia antidiscriminare adoptată în timpul mişcării pentru drepturi civile din anii '60, pot duce la tăierea subvenţiilor federale primite de universităţi, precum şi la anchete penale. AGERPRES

 

Comentarii