ISW: Putin speră să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

miercuri, 03 ianuarie 2024, 15:25
2 MIN
 ISW: Putin speră să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

Comentariile dictatorului rus Vladimir Putin care identifică Occidentul drept „inamicul” Rusiei sugerează o narațiune a Kremlinului menită să convingă națiunile occidentale să trădeze Ucraina în viitoarele negocieri cu Rusia, scrie Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit The Kyiv Independent.

Putin a declarat în prima zi a anului că „Ucraina în sine nu este un inamic”, susținând că țările occidentale care doresc să distrugă suveranitatea Rusiei sunt adevărații dușmani și că Ucraina a fost deja „complet distrusă”. Potrivit ISW, aceste declarații arată că Putin vede războiul împotriva Ucrainei ca un război între Rusia și Occident, mai degrabă decât un atac direct la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Acest lucru „indică faptul că el nu intenționează să negocieze de bună-credință cu Ucraina și stabilește condiții menite să convingă Occidentul să trădeze Ucraina prin negocieri”, a spus ISW.

Politico a scris pe 27 decembrie că oficialii americani și europeni își schimbă strategia de la a ajuta Ucraina să obțină o victorie militară la îmbunătățirea poziției Ucrainei în viitoarele negocieri. Putin speră să exploateze „orice fisură în sprijinul occidental pentru Ucraina”, susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

The New York Times a scris pe 23 decembrie că Rusia ar fi deschisă la încetarea focului dacă Ucraina ar ceda toate teritoriile pe care Rusia le ocupă în prezent ilegal. Aceste condiții încalcă atât formula de pace în 10 puncte a președintelui Volodimir Zelenski, cât și dorințele marii majorități a ucrainenilor. Analiștii ISW au avertizat că Putin nu este dispus să negocieze cu Ucraina ca actor independent și este interesat doar de „negocieri” cu Occidentul despre poziția Ucrainei în sfera Rusiei. „Orice angajament occidental față de negocierile privind viitorul Ucrainei care ocolesc Ucraina va semnala Rusiei că își poate impune voința asupra țărilor pe care le consideră a fi în sfera sa de influență – chiar și țărilor dincolo de Ucraina”, a spus ISW.

Retorica lui Putin urmărește, de asemenea, să justifice pierderile grele pe care Rusia le suferă în continuare pe câmpul de luptă.

Sursa: digi24.ro

 

Comentarii