La Spitalul deNeurochirurgie, echipa pentru operaţiile fără bisturiu e pregătită

sâmbătă, 19 iunie 2021, 01:50
1 MIN
 La Spitalul deNeurochirurgie, echipa pentru operaţiile fără bisturiu e pregătită

În această perioadă, la Spitalul de Neurochirurgie s-au finalizat cursurile necesare pentru a fi pus în funcţiune aparatul Gamma Knife. Timp de o săptămână, echipa formată din neurochirurgi, radioterapeuţi, fizicieni şi asistenţi medicali au parcurs toate etapele trainingului. Deja există o listă de aşteptare de peste 200 de pacienţi care aşteaptă primele intervenţii din Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife.

„Practic sunt două proceduri, două modalităţi de iradiere, în funcţie de cum se fixează capul pacientului la masa sistemului de radiochirurgie stereotactică – cu o mască specială conectată la un sistem computerizat de supraveghere a mişcărilor sau cu un cadru de stereotaxie din titan. O tehnologie de ultimă oră care scurtează procesul de tratament ale tumorilor cerebrale, renunţând la operaţiile deschise, pacientul fiind în siguranţă. Cu ajutorul sistemului computerizat de ultimă generaţie, specialiştii sunt ajutaţi până şi în planificarea tratamentului”, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

Vezi video aici

Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratamente fără bisturiu, fără zgomot şi fără durere, iar medicii vor putea interveni cu precizie asupra leziunilor profunde şi greu accesibile. Mai mult, pacientul va fi externat în aceeaşi zi în care este făcută intervenţia.

„Aparatul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife este o prelungire a mâinii neurochirurgului. Laboratorul este un proiect la care s-a lucrat aproximativ trei ani de zile, un proiect care a devenit realitate şi are ca scop salvarea de vieţi omeneşti”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul spitalului. Zilnic în Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi se fac intervenţii chirurgicale complexe în cele cinci săli de operaţie. 

Comentarii