La Spitalul din Hârlău, personalul medical este terorizat de grupuri de ţigani

joi, 18 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 La Spitalul din Hârlău, personalul medical este terorizat de grupuri de ţigani

„Prima gardă“ din 2018 i-a adus „primul atac“ unui medic de la Spitalul Orăşenesc Hârlău. Dr. Răsvan Cristian Stoica, medic specialist medicină internă, a relatat pe pagina personală de Facebook că în prima gardă de anul acesta a fost agresat de nişte romi.

„Romii şi-au făcut, din nou, dam­blaua. M-au înjurat de mamă, m-au ameninţat cu «lasă, bă, criminalule, că te aranjăm noi». Unul, cu faţa ciupită de vărsat, mi-a vârât pumnul sub nas, în timp ce încercam să-i împing afară din faţa camerei de gardă şi m-a înjurat cu o colecţie porcoasă adusă la zi“, a precizat medicul. În aceeaşi postare, doctorul arată că nu a apăsat butonul de panică instalat în secţia unde lucrează pentru că nu şi-a pierdut cumpătul în faţa furiei cetăţenilor violenţi.

„Eu zic că sunt un tip dur, dar vă spun cu mâna pe inimă: aşa ceva nu se mai poate! Dragi medici tineri: nu vă încredeţi în promisiunile belferilor, care vă promit marea cu sarea! Plecaţi în ţări unde meseria de medic e respectată, nu speculată!“, a mai notat Stoica. Conducerea Spitalului Orăşenesc Hârlău a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că incidentul pe care l-a prezentat medicul de la secţia de interne a fost, de fapt, lipsit de urmări pentru angajatul unităţii me­dicale. „Nu vorbim despre agresiune fizică, acei oameni nu l-au atins pe domnul doctor. Ţiganii, aşa cum îi ştie toată lumea, au un comportament mai aparte, şi asta se întâmplă în toate spitalele din ţară, nu doar la Hârlău. Aşa a fost şi în cazul ăsta. Pe imaginele de la supravegherea video s-a văzut că medicul nu este lovit, ci că respectivii se agită în preajma lui, dau din mâini şi au un schimb de replici. Poate l-au ameninţat, asta nu am de unde să ştiu pentru că este interzisă preluarea sunetelor şi replicilor cu camerele de supraveghere. În orice caz, dacă situaţie era gravă, medicul ar fi putut apăsa butonul de panică, lucru care nu s-a întâmplat“, a arătat Teodor Pricop, manager interimar la Spitalul Orăşenesc Hârlău. Potrivit reprezentanţilor IPJ Iaşi, în urma postării de pe Facebook a me­dicului de la Spitalul Hârlău, poliţiştii s-au autosesizat şi au început o anchetă. „Evenimentul a avut loc pe 4 ianuarie. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu după acea postare şi au sancţionat două persoane cu amendă de 200 de lei pe fiecare, conform Legii 61/1991, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice“, a specificat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Conform dr. Răsvan Stoica, incidentele dintre colectivul medical al Spita­lului Orăşenesc Hârlău şi aparţinătorii de etnie romă a pacienţilor care au ajuns aici nu sunt o raritate. Pe 6 octombrie, medicul a povestit un alt episod similar pe pagina de Facebook. „Ieri, treisprezece maşini au intrat în forţă în curtea spitalului din Hârlău. Una din ele era un soi de microbuz de culoare roşie-portocalie. Din ele s-au revărsat căldărarii. Au ocupat casa scărilor de la pediatrie, holurile şi camera de gardă. Aerul vibra într-un mod ciudat. Toţi urlau. Voiau elicopter. Voiau să plătească. Afară era noapte. Aduseseră un copil de doi ani, cu traumatism cranian. Căzuse cu capul de trepte, acasă. Făcea convulsii. Era în stare gravă“, a relatat medicul. La finalul acestui episod, serviciul de pază al spitalului a întocmit un raport pe care l-a transmis conducerii spitalului. „La sosirea noastră, un grup de căldărari de 10-12 persoane se aflau în camera de gardă cu un copil aflat la consultaţie. Aceştia au agresat medicul de gardă şi asistentele, au adresat cuvinte jignitoare la adresa personalului, au împiedicat timp de 20-30 de minute actul medical şi activitatea personalului de serviciu. De ase­menea, au deranjat cu ţipete şi înjurii şi pacienţii aflaţi la tratament în secţie. Au fost anunţate în sprijin poliţia locală şi poliţia oraş Hârlău“, a constatat firma care asigură paza unităţii medicale. 

Comentarii