Licitaţie cu scântei pentru proiectarea esplanadei de la Palat

marți, 04 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Licitaţie cu scântei pentru proiectarea esplanadei de la Palat

Unii participanţi s-au arătat nemulţumiţi de documentaţia pusă la dispoziţie de Primărie. S-a ajuns chiar la afirmaţia că există „riscul de a se produce distrugeri iremediabile asupra zonei vizate”.

Proiectarea lucrărilor de reabilitare a esplanadei din faţa Palatului Culturii a stârnit un interes semnificativ în rândul firmelor. Municipalitatea va deschide mâine ofertele, iar până acum a răspuns la zeci de clarificări solicitate de companii interesate de procedură. Firmele au avut şi o serie de reproşuri în special în ceea ce priveşte unele erori din documentaţia de atribuire. Un potenţial ofertant a criticat dur studiul istoric pus la dispoziţie de municipalitate. „Aţi postat 8 pagini care nu au nicio legătură cu studiul istoric astfel cum acesta este definit de Metodologia de realizare a studiilor istorice aprobată de INP (Institutul Naţional al Patrimoniului, n.r.).

Nu există ataşat Raportul cercetării arheologice preventive – pe care aveaţi obligaţia să îl aveţi şi capitol cu recomandări şi permisivităţi. Vă rugăm să postaţi un studiu istoric complet, cu toate capitolele solicitate”, a fost solicitarea potenţialului ofertant la care Primăria a răspuns sec: „Autoritatea contractantă a pus la dispoziţie Studiul istoric pe care îl deţine”. Studiul a fost realizat în 2016 de prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, cel mai probabil cu ocazia lansării de către Primărie a concursului de soluţii pentru amenajarea esplanadei, concurs care, în cele din urmă, nu a avut rezultatele scontate. În studiu sunt prezentate din punct de vedere istoric Palatul Culturii, Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, Centrul Istoric şi Curtea Domnească şi, printre altele, este subliniat faptul că „reamenajarea Pieţei Palatului Culturii trebuie realizată cu maximă atenţie şi ţinând seama de monumentele istorice aflate în perimetrul sau în zona adiacentă”.

O firmă a solicitat anularea procedurii

Un alt ofertant a solicitat anularea procedurii întrucât tema de proiectare întocmită de Primărie nu este una „serioasă”, iar dacă licitaţia continuă atunci există „riscul de a se produce distrugeri iremediabile asupra zonei vizate”. Solicitarea ofertantului nu a avut ecou la nivelul municipalităţii, în condiţiile în care instituţia a subliniat că procedura va continua. De precizat că anularea procedurii poate fi cerută de ofertant la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, dar, până ieri, nu existau informaţii dacă a fost făcută sau nu o astfel de sesizare. În ceea ce priveşte erorile semnalate de firmele interesate de licitaţie, municipalitatea a corectat unele lucruri, iar în alte cazuri a transmis firmelor că nu există erori sau nu există obligaţia legală de a publica erate. Din răspunsurile Primăriei la solicitări de clarificări mai putem afla că nu există încă un aviz din partea Ministerului Culturii pentru reabilitarea esplanadei.

„Acesta va fi obţinut odată cu celelalte avize, ca urmare a contractului care va fi încheiat, după finalizarea acestei proceduri de licitaţie”, dă asigurări municipalitatea. Primăria a estimat că valoarea lucrărilor de reabilitare a esplanadei va fi de peste 3 milioane euro. Însă valoarea reală va fi dată de documentaţiile de proiectare ce fac obiectul licitaţiei în curs. În acest caz, contractul are o valoare estimată de 200.000 lei. Tot în această săptămână, Primăria aşteaptă oferte pentru proiectarea lucrărilor privind modernizarea esplanadei din faţa Teatrului Naţional. Conform informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pentru acest contract nu a fost trimisă nicio solicitare de clarificări de către potenţiali ofertanţi. Municipalitatea a estimat valoarea contractului de proiectare la suma de 55.000 lei, iar ofertele vor fi deschise pe 6 septembrie.

 

 

Comentarii