Liga Studentilor Iasi: Eliminarea vacantei de Paste in 2024, un gest anticrestin. Mii de copii nu isi vor putea vedea parintii aflati in strainatate

miercuri, 15 februarie 2023, 12:25
3 MIN
 Liga Studentilor Iasi: Eliminarea vacantei de Paste in 2024, un gest anticrestin. Mii de copii nu isi vor putea vedea parintii aflati in strainatate

Liga Studentilor Iasi a transmis un comunicat de presa in care sustine ca eliminarea vacantei de Pasti din calendarul anului scolar 2023-2024 reprezinta un gest anticrestin si cere premierului Nicolae Ciuca sa corecteze situatia si, eventual, sa o demita din functie pe Ligia Deca, ministrul Educatiei.

Iata comunicatul transmis de Liga Studentilor Iasi

 
Liga Studentilor (LS IASI) condamna gestul Ligiei Deca, ministrul Educatiei, de a elimina vacanta de Pasti din calendarul anului scolar 2023-2024, calificand gestul drept unul anti-crestin, specific culturii anularii (cancel culture) – curentului woke care urmareste sa elimine fundamentele crestine ale civilizatiei occidentale si europene, aducand aminte de masuri identice luate la inceputul regimului totalitar comunist din Romania. 
 
Decizia afecteaza cel putin 65.000 de copii, care nu isi vor mai putea vedea in vacanta parintii plecati la munca in strainatate. Organizatia ii solicita premierului Nicolae Ciuca sa ii ceara Ligiei Deca sa reintroduca urgent vacanta de Pasti, iar in cazul unui refuz sa o demita din functie.
 
Proiectul de calendar pentru anul scolar 2023-2024 a fost publicat initial pe 27 ianuarie, vacanta de Pasti fiind propusa in alt interval de timp decat cel care sa acopere data cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Sf. Pasi – 5 mai. Ministerul Educatiei a eliminat ca zile libere (fara scoala), chiar si datele de 3 si 6 mai, cand pica Vinerea Mare si a doua zi de Pasti, desi acestea sunt sarbatori legale. De asemenea, au fost ignorate si datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte.
 
Desi au existat critici in spatiul public fata de eliminarea vacantei de Pasti si amendamente depuse de diverse organizatii in acest sens, Ministerul Educatiei a pastrat proiectul initial, dupa ce marti a anuntat ca reintroduce vacanta, insa ulterior a retras postarea de pe Facebook.

Eliminarea vacantei de Pasti incalca principiile enuntate de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 la art. 3, printre care asumarea, promovarea si pastrarea identitatii nationale si a valorilor culturale ale poporului roman, precum si respectarea libertatii religioase a beneficiarilor actului educational. Decizia vine in contradictie si cu Tratatul privind Uniunea Europeana, care, in preambul, recunoaste „mostenirea culturala, religioasa si umanista a Europei”.
 
Mai mult, vacanta de Pasti reprezinta un moment in care copiii ai caror parinti lucreaza in strainatate ii pot revedea pe acestia, familiile adunandu-se impreuna cu ocazia sarbatorilor Pascale. Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) din decembrie 2022, peste 53.000 de copii au un parinte plecat peste hotare, iar peste 12.000 de copii au ambii parinti plecati.  Practic, prin eliminarea vacantei, peste 65.000 de copii nu isi vor mai vedea parintii de Pasti in 2024.
 
Decizia Ministerului aduce aminte de dispozitiile similare, de la inceputul guvernarii comuniste in Romania, din 1948, dispuse de ministrii Lothar Radaceanu sau Gheorghe Vasilichi, care au avut ca scop eliminarea oricarei prezente si manifestari a libertatii religioase din scoli. Liga Studentilor aminteste ca in acea perioada, mii de tineri au fost arestati si condamnati la inchisoare, alaturi de profesori, preoti, monahi, intelectuali, pentru refuzul lor de a accepta noua oranduire si de a refuza eliminarea simbolurilor crestine din spatiul public, cinstirea memoriei lor fiind recunoscuta de stat prin Legea nr. 127/2017. 
 
"Peste 65.000 de copii nu isi vor mai vedea parintii de Pasti, iar milioane de familii de romani vor sarbatori Sfintele Pasti ca si cum ar fi un weekend prelungit, din cauza Ligiei Deca care se comporta ca un comisar politic sovietic, insarcinat cu transformarea invatamantului dupa canoanele corectitudinii politice si ale culturii anularii. Civilizatia noastra europeana are ca baza filosofia greco-romana, Crestinismul si dreptul roman, respectiv anglo-saxon, iar pentru noi, ca romani si crestini, Invierea lui Hristos nu reprezinta doar cea mai importanta sarbatoare religioasa din an, ci insusi fundamentul credintei noastre. Cunoastem atat direct, cat si de la alumni ai organizatiilor studentesti in care doamna ministru Ligia Deca a fost membra si cu care a colaborat, despre planul acestora de a elimina cultura crestina din Romania, considerand-o un factor care «impiedica progresul». Tocmai de aceea, facem apel la toti romanii cu constiinta crestina sa se opuna proiectului Romania Educata, pe care Ligia Deca l-a nascocit. Liga Studentilor este singura organizatie studenteasca care si-a asumat combaterea oricaror idei progresiste de tip woke in sistemul de invatamant romanesc si care a avertizat constant asupra realitatii pericolului pe care il reprezinta lobby-ul organizatiilor studentesti de stanga pe langa institutiile de stat, care atenteaza la rescrierea paradigmei educationale dupa modelul extremismului de stanga dezvoltat prin teoriile Scolii de la Frankfurt.” a declarat Toma Tataru, presedinte Liga Studentilor (LS IASI).

Comentarii