LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 20: Ruşii atacă în Harkov mai ales zonele civile

marți, 15 martie 2022, 08:00
11 MIN
 LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 20: Ruşii atacă în Harkov mai ales zonele civile

Radu Hossu, unul dintre observatorii războiului din Ucraina, a făcut rezumatul nopţii trecute. Iată ce a relatat pe Facebook:

 

UPDATE (13:40) La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, a avertizat marţi UNICEF, conform AFP. În ultimele 20 de zile, circa 1,4 milioane de copii au fost nevoiţi să fugă din Ucraina. Asta înseamnă în jur de 55 pe minut sau "practic un copil pe secundă", a declarat James Elder, un purtător de cuvânt al UNICEF."Această criză, în termeni de viteză şi de scară, este fără precedent după Al Doilea Război Mondial", a subliniat Elder.

UPDATE (13:16) Kremlinul a calificat drept „huliganism” gestul jurnalistei Marina Ovsiannikova care a protestat luni seara faţă de războiul din Ucraina intrând peste prezentatoarea jurnalului de ştiri al unei televiziuni din Rusia.

UPDATE (12:53) Aproximativ 350.000 de oameni sunt încă blocaţi în Mariupol: „Majoritatea stau în subsoluri şi în adăposturi în condiţii inumane"

UPDATE (12:31) Temutele sisteme de rachete balistice ruseşti Iskander folosesc o muniţie surprinzătoare în Ucraina: momeli care să eludeze radarele şi păcălească rachetele ghidate cu infraroşu, scrie The New York Times.

UPDATE (12:17) Prima reacţie a Marinei Ovsiannikova după arestare: Nu regret nimic. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine. Opriţi războiul!

UPDATE (11:47) Noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, atacat constant şi izolat de către armata rusă, precum şi din împrejurimile Kievului – case care ard şi câmpuri pârjolite, conform CNN.

UPDATE (11:41) Kievul va intra în carantină începând cu ora 20.00 până vineri dimineaţa la ora 7.00, din cauza bombardamentelor, a anunţat primarul.

UPDATE (11:20) Peste 13.500 de soldaţi ruşi ar fi murit, ar fi fost răniţi sau capturaţi în primele 19 zile ale războiului din Ucraina, anunţă luni armata Ucrainei.

UPDATE (10:29) Premierii ceh, polonez şi sloven se vor deplasa marţi la Kiev, în calitate de reprezentanţi ai liderilor UE

Prim-miniştrii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei se vor deplasa marţi la Kiev, pentru o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în calitate de reprezentanţi ai liderilor Uniunii Europene (UE), a anunţat premierul ceh Petr Fiala pe reţele de socializare, informează Reuters şi AFP. "Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei", a spus Fiala. "Obiectivul acestei vizite este, de asemenea, de a prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina şi pentru ucraineni", a adăugat premierul ceh.

UPDATE (10:15) Două persoane au murit în urma atacurilor asupra a două clădiri rezidenţiale din Kiev

Două clădiri din zonele rezidenţiale din Kiev au fost ţinta unor atacuri separate ale forţelor ruse, marţi dimineaţa, potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene, citate de CNN. Două persoane au murit, iar alte 35 au fost salvate, potrivit serviciilor de urgenţă ale Ucrainei, informează BBC. O casă privată din Osokorky, un cartier la est de centrul oraşului, a fost ţinta unui bombardament, marţi dimineaţă, cu puţin timp înainte de ora 6 (ora locală), au anunţat serviciile de urgenţă într-un comunicat.

UPDATE (09:50) Ruşii au deschis focul asupra civililor care încercau să părăsească oraşul Hostomel. Potrivit poliţiei ucrainene citate de Kyiv Independent, primele 10 autobuze au reuşit să iasă din oraş în siguranţă înainte ca trupele ruseşti să înceapă să tragă. O femeie a murit şi doi bărbaţi au fost răniţi.

UPDATE (09: 28) Staţia de metrou Lukyanivska din Kiev a fost ţinta unui bombardament

Un bombardament al forţelor ruse a distrus faţada staţiei de metrou Lukyanivska şi birourile din cadrul acesteia, a anunţat reţeaua de metrou din Kiev pe contul de Twitter, transmite BBC. Staţia Lukyanivska este destul de aproape de centrul Kievului şi a fost închisă din cauza avariilor suferite.

UPDATE (09:14) Coridoare umanitare pentru regiunea Sumî din Ucraina au fost stabilite pentru ziua de marţi

Coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (nord-est) vor fi deschise marţi, a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki, citat de BBC. Potrivit unei postări de pe contul de Telegram al lui Jiviţki, coridoarele de evacuare din oraşele Sumî, Konotop, Trosteaneţ şi Lebedîn vor fi deschise între orele 09:00-21:00, ora locală. Sumy – în apropiere de graniţa cu Rusia – a fost supus unor bombardamente puternice, care au produs întreruperea electricităţii şi a apei de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

UPDATE (08:36) Mesajul lui Zelenski pentru soldaţii ruşi: De ce să muriţi? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Dacă vă predaţi, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii, cu decenţă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată. “Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră. Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată. De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

UPDATE (08:24) Zelenski i-a mulţumit Marinei Ovsiannikova care a protestat faţă de război în timpul unei emisiuni la televiziunea rusă Pervîi Kanal

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit Marinei Ovsiannikova, angajată a televiziunii ruse Pervîi Kanal, care a întrerupt o emisiune, luni seară, pentru a striga „Nu războiului”, scrie The Guardian. Marina Ovsiannikova, editor la Pervîi Kanal, a ridicat o pancartă pe care scria „Nu credeţi propaganda. Te mint aici”, în timp ce prezentatoarea Ekaterina Andreeva a continuat să vorbească. Zelenskiy a spus că i-a fost „recunoscător” ei şi altora „că au încercat să transmită adevărul”: „Sunt recunoscător acelor ruşi care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun fapte reale prietenilor şi familiilor lor, şi personal acelei femei care a mers în studioul Channel 1 cu o pancartă anti-război”.

UPDATE (08:12) Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45. Potrivit bbc.com, sirenele răsună la Kiev, Odesa, Uman şi în regiunea Hmelniţki. La Kiev, o clădire rezidenţială este în flăcări, după exploziile semnalate. Nu se ştie dacă există victime. Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflicului armat. Nexta notează că s-au auzit în capitalal Ucrainei două explozii puternice.

TEXT INITIAL: “Rezumatul de noaptea târziu: Kiev. Ruşii au încercat să treacă un pod peste râul Irpin, fără succes, fiind împinşi înapoi de armata Ukr.

  • Kiev. Pe flancul estic, rusii stau de 3 zile. Cel mai probabil aşteptând logistică şi regrupare. Presupun că până la finalul săptămânii vor începe asaltul final.
  • Kiev. Nu este înconjurat, oraşul chiar şi acum este sub bombardamente, însă este cât se poate de funcţional în acest context (apă, canalizare, gaz, electricitate funcţionale)
  • Harkov (flancul estic). Asaltat incontinuu. Acolo vorbim doar de crime de război, pentru că sunt atacate zonele civile la discreţie, doar pentru a ingrozi populaţia. Totuşi, oraşul rezistă. Zelensky îl declara oraş erou!

  • Harkov. Este în acest moment atacat direct din rusia cu rachete balistice tip Iskander.
  • Harkov. Contraofensiva ucraineană blochează regruparea trupelor ruse care voiau să plece înspre Dnipr şi Zaporojie. Fac asta de 5 zile cu succes.
  • Sumy (flancul estic). Relativă linişte în ultimele 24 de ore. Ruşii nu au înaintat.
  • Chernihiv (flancul estic). Relativă linişte în ultimele 24 de ore. Zelensly îl declară oraş erou!
  • Mariupol (sud. flancul estic) într-un final au ieşit 150 de camioane, cu aproximativ 2000 de oameni evacuaţi. Oraşul, înconjurat de 14 zile la rând, incă rezistă. Zelensky îl declară oraş erou!
  • Melitopol (sud. flancul estic) Primarul ucrainean răpit a fost dus în Lugansk şi este acuzat de terorism!
  • Herson (sud. flancul vestic). Trupele Ukr au blocat cu succes avansul trupelor înspre oraşul pe care rusii îl controlează. La fel se întâmplă şi la…
  •  …Nicolaev (sud. flancul vestic), unde Ukr a reuşit încă o dată să împingă înapoi avansul ruşilor.
  • Odesa (sud. flancul vestic). Încă relativă linişte. Cel mai probabil se aşteaptă joncţiunea cu trupele ruse care ar trebui să înainteze pe la bord de Nicolaev şi care din diferite motive (armata Ukr) nu reuşesc.
  • Eroul rus al zilei este Marina Ovsyannikova, realizator la Canalul1 de stat al rusiei care în mijlocul transmisiei s-a băgat în cadru cu un carton pe care scria "opriţi războiul. Suntem minţiţi aici". A fost arestată. O aşteaptă 15 ani de puşcărie
  • belarus îşi strânge trupele la graniţa cu vestul Urk. Ne putem aştepta în urmaătoarele 48 de ore la o invazie de mici dimensiuni din partea armatei belaruse în Urk pentru a ataca vestul ţării.
  •  Şi rusia şi China neagă informaţia cum că rusia ar fi cerut ajutor. Ceea ce ne confirmă că ruşii chiar au făcut-o, cel mai probabil China refuzând. Pe moment, cel puţin.
  • Pentagonul susţine prin surse credibile (acum 3 ore) că ruşii mai au armament, mâncare şi muniţie pentru cel mult încă o săptămână.
  • Portavionul USS Harry Truman (sau cum îmi place mie să-i spun: 90.000 tone de dimplomaţie) cu tot Group Strike-ul lui (distrugătoare, amfibii, submarine nucleare) s-a deplasat din Marea Adriatică în Marea Ioniană. Punctul final ar fi nordul Mării Egee, la nici 600 km de România.
  • Trezoreria US anunţă că următorul val de sancţiuni ar putea fi embargo total pe schimburi comerciale şi blocarea accesului navelor ruseşti în apele internaţionale. Cum? Nu ştiu să vă răspund la asta, însă declaraţia este oficială.
  • Preşedintele Biden a declarat acum o oră (01:00 ro) că se va asigura ca Ukr va avea bani pentru armanent, humanitarian aid şi pentru tot ce e nevoie în a câştiga acest război (decretând astfel trimiterea celor 13.4 miliarde de dolari votaţi de Congres).
  • Preşedintele Poloniei face un pas excepţional: permite cetăţenilor polonezi să lupte în Legiunea Ucraineană Străină. Având un istoric rusofob în cultură, o populaţie numeroasă, pot doar presupune că mii de polonezi apţi vor dori să apere Ukr. Ceea ce…
  • va însemna că există man power-ul necesar pentru a manevra inclusiv armament cu specificatii NATO, care vor putea fi cumpărate din cele două fonduri uriaşe (4 mlrd usd de la Congresul American şi 1.4 mlrd din partea UE) special oferite pentru achiziţionarea de armament letal.
  • Aici mai adăugăm cel puţin 3000 de veterani (30-40 de ani, cu experienţă în Irak-Afganistan-Siria) din SUA şi UK care deja s-au înrolat în Legiunea Străină. După ce ieri Deuschebank a ieşit din rusia şi a promis că recomandă tuturor clienţilor şi partenerilor săi să facă la fel…
  •  …Citigroup (una din băncile "Too big to fail" din colapsul din 2008) anunţă mai devreme că sistează orice operaţiuni în rusia.
  • Agenţia Europeană se Siguranţă a Zborului suspendă licenţele tuturor companiilor ruseşti.

––

După cum am presupus dimineaţă, câteva lucuri deja se întâmplă. Presiunea ruşilor ca belarus să intre în război, lipsa apetenţei chinei să se bage în vreun fel în conflict şi pregătirile ruşilor pentru asaltul "final".

Săptămâna asta a început destul de calm şi presupun că tensiunea şi încleştările vor creşte treptat până la finalul ei. De reuşita sau nereuşita acestor operaţiuni ruseşti nu depind acum doar de curajul, dârzenia şi eroismul poporului şi armatei ucrainene, ci şi de cât de repede se vor transforma banii primiţi în arme şi cât de repede ele vor ajunge în avanposturi controlate de armata Ukr.

Va fi o săptămână plină de trageri de timp din partea vesticilor, cu întâlniri peste întâlniri cu Putin, telefoane peste telefoane, negocieri de încetare a focului etc. Toate pentru a se asigura că acele convoaie cu armament, care vor fi şi uriaşe, dar şi expuse, vor fi "pe locuri, fiţi gata, start".

Intrăm în ziua a 20 de război, un război de (deja) zece ori mai mult decât îl preconiza Putin. Dacă informaţiile pe surse ale Pentagonului se confirmă, atunci se confirmă şi ce am spus: săptămâna asta este cea care poate înclina balanţa definitiv în favoarea Ucrainei.

Nu ne hazardăm, nu exaltăm, nu ne bucurăm încă. Pentru că vor continua ororile, crimele de război şi mii de civili vor muri nevinovaţi în războiul acestui terorist mondial. Însă cu puţin noroc şi şansă, ceea ce putea fi sigur o invazie scurtă şi câştigătoare de partea ruşilor să se transforme într-o minune a rezistenţei ucrainene. Vorbim pe 21!”, a scris acesta pe Facebook.

 

Comentarii