Locația strategică a NATO la Marea Neagră. Comandorul Nicolae Crețu, despre misiunea și capabilitățile Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

vineri, 14 iulie 2023, 11:59
2 MIN
 Locația strategică a NATO la Marea Neagră. Comandorul Nicolae Crețu, despre misiunea și capabilitățile Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

Comandorul Nicolae Crețu, comandant al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a vorbit despre misiunea și capabilitățile acestei baze situată în apropiere de Constanța.

Comandorul Nicolae Crețu a explicat de ce Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este o locație strategică importantă pentru NATO în contextul conflictului din Ucraina.

"Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este situată cel mai aproape de linia de conflict pe care o știm astăzi. Dacă am dat un zoom pe hartă și ne-am uita de sus și până jos numai teritoriul Turciei este aflat mai către est, însă este mult mai departe de linia de conflict. Fiind locația NATO cea mai avansată către zona de est și având în vedere aceste elemente, vedem că nu prea există bariere pe domeniile de acțiune specifice militare și anume, dacă observăm Marea Neagră, ea poate să fie o barieră geografică, însă nu ne gândim la aspectul electromagnetic, să știți că noi ne permitem să fim foarte bine conectați la ceea ce se întâmplă acolo. Dacă vorbim despre distanțe este important să menționăm că dacă ne referim la o rachetă, ea poate să parcurgă distanța de la Sevastopol până la noi undeva în 5 sau 6 minute. Acest lucru ne face, fiind foarte bine conectați la zona operațională, să fim și foarte atenți la ceea ce se întâmplă și să încercăm să găsim măsuri de protecție sau de reacție corespunzătoare.

Importanța infrastructurii din zonă

Locația noastră este extrem de importantă și oferă o facilitatea militară nu doar datorită apropierii de contextul operațional, ci și datorită infrastructurii care ne oferă o conectivitate foarte bună în zona noastră geografică. Avem infrastructură rutieră, poate că mult mai importantă este calea ferată care vine până în interiorul bazei aeriene și ne permite să transportăm echipamentele militare, avem infrastructură aeriană – Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu care se află în interiorul bazei și care ne permite să procesăm zboruri internaționale, acesta este elementul cel mai important și apoi celelalte aspecte: Fluviul Dunărea, prin intermediul căruia putem să transportăm echipamente militare până în mijlocul Europei sau invers, din mijlocul Europei până la noi (…).

Mai mult, pe dcnews

Comentarii