Lovitură puternică pentru Ungaria: toate magazinele ne-esențiale, închise pentru o lună

luni, 08 martie 2021, 22:35
2 MIN
 Lovitură puternică pentru Ungaria: toate magazinele ne-esențiale, închise pentru o lună

Şcolile, grădiniţele şi magazinele neesenţiale sunt închise în Ungaria începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor restricţii instituite pentru a frâna al treilea val al pandemiei de COVID-19, transmite Agerpres. Învăţământul primar se va desfăşura cel puţin o lună numai online, la fel cum se desfăşoară din noiembrie cel secundar şi universitar.

Comerţul va fi puternic afectat de măsuri, dat fiind că este permisă doar funcţionarea magazinelor cu produse de bază, precum supermarketurile, farmaciile sau benzinăriile. De asemenea, locuitorii din Ungaria nu au voie să iasă din case în perioada cuprinsă între orele 20:00 şi 05:00.

Ungaria, ţară cu circa 9,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele şapte zile în medie 5.113 noi cazuri de COVID-19 şi 133 de decese pe zi, fiind puternic afectată de noul val al pandemiei.

Premierul Viktor Orban a declarat că noile restricții dure sunt impuse acum pentru a putea deschide magazinele și restaurantele de Paște. Orban a spus, potrivit MTI, că nu a existat vreo alternativă la închidere, deoarece specialiştii epidemiologi au avertizat că “va fi o tragedie” dacă nu se vor lua măsuri.

Orban a anunțat și o serie de măsuri reparatorii pentru cei afectați, care sunt privite însă cu precauție de mediul de afaceri, date fiind întârzierile cu care au fost achitate precedentele ajutoare.

Premierul a promis că guvernul va acorda o subvenţie salarială de 50% celor care lucrează în domeniile în care activitatea va fi suspendată. Vor primi acest ajutor, de exemplu, cei din saloanele de coafură şi cosmetică, precum şi vânzătorii din magazine. În plus, în aceste domenii, guvernul a anulat obligativitatea plăţii contribuţiilor din partea angajatorului, măsura fiind valabilă pentru toată luna martie, iar companiile care sunt afectate de restricţii şi care închiriază spaţii de la stat sau de la autorităţile locale nu vor trebui să achite chirie, a precizat premierul ungar. Viktor Orbán a mai anunţat că impozitele vor fi anulate şi pentru micii întreprinzători care plătesc contribuţii pe baza unei norme de venit, transmite MTI.

Între timp, cel puţin 1.002.714 cetăţeni ungari au primit cel puţin prima doză dintr-unul din cele cinci vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în Ungaria (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, cel rusesc Sputnik V şi cel chinezesc Sinopharm).

Este prima ţară membră a UE care a început să folosească vaccinuri din Rusia şi China, încă neautorizate în blocul comunitar, iar Slovacia vecină i-a urmat exemplul, primind deja un prim transport de vaccin Sputnik V, la fel intenţionând să procedeze şi Republica Cehă.

Comentarii