De Business

Punem punctul pe știi

Majoritatea firmelor ieşene susţin că veniturile le-au scăzut la jumătate în perioada pandemiei

vineri, 22 mai 2020, 07:15
3 MIN
 Majoritatea firmelor ieşene susţin că veniturile le-au scăzut la jumătate în perioada pandemiei

Aşa arată o cercetare realizată de o echipă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) şi Institutul de Cercetări Interdisciplinare – cu sprijinul direct al CCI Iaşi.

Primele evaluări ale impactului economic al pandemiei COVID-19 anunţă vremuri grele pentru mediul de afaceri ieşean. Aproape jumătate (44%) dintre respondenţii unei cercetări efectuată în perioada 1-16 mai, derulată în rândul a 200 de firme locale, arată că impactul financiar (venituri sau vânzări) asupra afacerilor şi operaţiunilor a fost până în prezent unul ridicat. Încasările medii lunare pentru 45% dintre acestea s-au înjumătăţit, antreprenorii arătând că procentul depăşeşte 51%.

Cumpărătorii/ clienţii au fost afectaţi şi cererea este mai mică decât în condiţii normale, apreciază 80,60% dintre ei. Partea bună este că 81% dintre participanţii la cercetare au precizat că nu au concediat şi că nici nu intenţionează să concedieze angajaţi din cauza crizei COVID-19, iar 9% dintre factorii de decizie au declarat că au concediat între 1 şi 10% din angajaţi. Pe de altă parte, un procent de 35% dintre firme au trimis în şomaj tehnic peste 41% dintre angajaţi în această perioadă.  În ceea ce priveşte gradul de infectare a salariaţilor cu noul tip de coronavirus, doar 3% dintre firme au înregistrat cazuri de angajaţi infectaţi cu COVID-19, iar 6% dintre acestea au declarat că 6% dintre lucrători au membri de familie infectaţi cu acest virus.

Conform răspunsurilor din cadrul studiului, modul în care firmele îşi desfăşoară activitatea s-a schimbat pentru 91% dintre acestea, iar principalele schimbări sunt introducerea de metode pentru distanţarea fizică între angajaţi şi introducerea lucrului de acasă. Partenerii de afaceri ai firmelor respondente au fost grav afectaţi şi nu funcţionează în condiţii normale (66,67% dintre respondenţi au identificat această problemă).  În perioada analizată, 29% dintre companiile respondente îşi opriseră activitatea, 15% îşi mutaseră complet activitatea în mediul online, aplicând modul de lucru de la distanţă, 34% dintre companii au decis să se lucreze atât la sediul companiei, cât şi de acasă, iar în cazul a 22% dintre firme angajaţii au continuat activitatea la locul de muncă, fără a fi afectaţi în mod esenţial de măsurile COVID-19. 

„Ne-am propus realizarea unei fotografii la momentul anterior ieşirii din starea de urgenţă, pentru a evalua percepţia la cald. Constatăm că, la începutul lunii mai, jumătate dintre firmele evaluate se repliaseră, adaptându-şi planul de afaceri sau strategia de operare, în condiţiile unui climat perceput ca stresant atât intern, ca mediu de lucru, cât şi extern, ca piaţă de desfacere. Este de apreciat şi efortul firmelor de a păstra personalul”, a declarat conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian, coordonatorul studiului.  La rândul său, Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi, spune că impactul semnificativ al crizei se reflectă şi în faptul că, în 40% dintre cazuri – respectiv aproape jumătate din firme -, managerii consideră că va fi nevoie de o perioadă de minimum 3 sau chiar 6 luni pentru ca fluxul operaţional să revină în parametrii normali. „Şi aceasta doar din perspectiva măsurilor ce ţin direct de siguranţa fizică, fără să mai punem la socoteală nivelul comenzilor externe, dinspre celelalte economii din Europa, cu care suntem conectaţi într-o proporţie de 75-80%.

Acest studiu vine în continuarea altor consultări pe care le-am derulat cu firmele ieşene şi ale căror concluzii le-am adus în atenţia decidenţilor, pentru implementarea de politici şi măsuri menite să înlăture sau măcar să limiteze efectele negative ale epidemiei în plan economic”, a spus Paul Butnariu.  Studiul a avut la bază un chestionar preluat şi adaptat de la Organizaţia Internaţională a Muncii. Cercetarea a fost realizată de o echipă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) şi Institutul de Cercetări Interdisciplinare – cu sprijinul direct al CCI Iaşi, fiind coordonată de conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian, din cadrul FEAA. Din echipă fac parte: CSII. dr. Iolanda Vodă, conf. univ. dr. Silviu Tiţă, lect. univ. dr. Alexandra Guţă şi asist. univ. dr. Elena-Sabina Turnea.

Comentarii