Managerii 15692 şi 15967. Concurs de manager cu obloanele trase la Spitalul de copii

vineri, 11 iunie 2021, 01:49
3 MIN
 Managerii 15692 şi 15967. Concurs de manager cu obloanele trase la Spitalul de copii

Lipsă completă de transparenţă la organizarea concursului de manager al celui mai mare spital de copii din regiunea Moldovei, unde numele candidaţilor nu au fost făcute publice nici până în momentul de faţă.

Astfel, cu câteva zile înainte de susţinerea proiectului de management, ieşenii nu ştiu cine s-a înscris în cursa pentru ocuparea postului de conducere al spitalului unde sunt trataţi mii de copii.

Postul de manager al Spitalului de Copii „Sf. Maria” a fost scos la concurs la finalul lunii aprilie, iar proiectul de management urmează să fie susţinut pe 14 iunie. Numele candidaţilor au fost ţinute însă în mare secret, unitatea medicală prevalându-se de regulamentul GDPR, pentru protejarea datelor personale.

Astfel de speţe, însă, după cum a mai scris publicaţia noastră şi în trecut cu privire la practici ale Primăriei Iaşi, sunt informaţii de interes public şi nu ar trebui să fie invocat GDPR în prezentarea lor publicului.

A fost nevoie să apelăm la surse din interiorul unităţii medicale pentru a afla că în cursă sunt două persoane, actualul manager interimar, bioinginerul Alina Belu, şi medicul Smaranda Diaconescu, şefa Secţiei de Gastroenterologie.

Piedici pentru participarea la susţinerea proiectului de management

Situaţia nu s-a limitat doar la ascunderea numelui candidaţilor, ci s-a ajuns în situaţii absurde. Într-un anunţ al comisiei de concurs se precizează că persoanele interesate să adreseze întrebări referitoare la proiectul de management o pot face până pe data de 13 iunie, „cu menţionarea candidatului căruia îi sunt adresate”, însă ambele proiecte de management încărcate pe siteul spitalului sunt anonimizate.

Cum legea spune că ele trebuie semnate pe fiecare pagină, înaintea încărcării pe site a fost înlăturată semnătura şi orice referire la datele personale de pe documentele invocate. Mai mult, a fost îngreunată şi procedura de participare la susţinerea proiectului de management a persoanelor din presă sau a celor care sunt interesaţi.

Conform unui regulament adoptat de Ministerul Sănătăţii în 2016, orice vrea să participe la concurs trebuie să trimită un email către comisie şi aceasta trebuie să confirme prezenţa cu cel puţin 24 de ore înainte de data de susţinere publică a proeictului de management.

Regulamentul nu prevede până când trebuie acceptate intenţiile de participare, dar Spitalul de Copii a ales un interval maximal: ca să poţi participa la prezentarea proiectului de management trebuia transmis un e-mail până la data de 3 iunie, în contextul în care susţinerea are loc pe data de 14 iunie.

Mai există unităţi medicale care au ales un astfel de calendar la concursul de manager – cum ar fi Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi, însă, spre exemplu, la concursul similar de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Pădureni Grajduri, susţinerea publică a proiectelor a avut loc pe 17 mai, iar orice persoană interesată să participe a putut să se înscrie până pe 16 mai, cu o zi înainte de eveniment.

„Probabil este o eroare”

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Spitalului de Copii au precizat că situaţia va fi remediată, şi chiar va fi redactat un comunicat de presă prin care să fie anunţate numele candidaţilor înscrişi.

„Voi verifica şi voi solicita doamnei manager să dea un comunicat referitor la asta. Probabil că este o eroare, dar oricum numele candidaţilor se ştiu deja neoficial”, a precizat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al spitalului. Până la momentul redactării acestui material nu a fost remis presei un astfel de comunicat.

Comentarii